Madeiralla jo 52 denguetartuntaa

Portugaliin kuuluvalla Madeiran saarella on diagnosoitu denguekuume jo 52 ihmisellä. Epäiltyjä tartuntoja on 404.

Portugaliin kuuluvalla Madeiran saarella on diagnosoitu denguekuume jo 52 ihmisellä. Epäiltyjä tartuntoja on 404, kertoo Euroopan tautikeskus ECDC.

Ensimmäiset tapaukset ilmoitettiin Portugalin viranomaisille lokakuun alussa. Sairastuneista 40 on tarvinnut sairaalahoitoa. Kuolemantapauksia denguekuume ei ole aiheuttanut.

Britanniassa, Ranskassa ja Ruotsissa on havaittu denguekuumetta matkailijoilla, jotka olivat palanneet Madeiralta. Näitä tapauksia on yhteensä neljä. ECDC arvioi, että vastaavia tapauksia voi tulla lähiviikkoina lisää.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan suomalaisilla matkailijoilla on todettu denguekuumetartuntoja vuosittain 35–50. Tänä vuonna tapauksia on ilmoitettu 61.

Denguekuume voi olla lievä tai oireeton. Tyypillisiä oireita ovat THL:n mukaan äkisti alkava kuume, päänsärky, silmien takainen särky, lihas- ja nivelkivut sekä ihottuma. Vakavat tautimuodot ovat matkailijoilla harvinaisia. Matkailijoita kehotetaan kuitenkin hakeutumaan lääkäriin, jos heillä ilmenee vakavia oireita, kuten verenvuotoa ja kuumetta.

Hertta Vierula
toimittaja

Kuva: CDC

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.