Uusi rokote denguekuumetta vastaan

Tutkimukseen osallistuneista lapsista 56 prosenttia näytti saaneen suojan virusta vastaan.

Tutkijat ovat onnistuneet kehittämään rokotteen denguekuumetta vastaan. Valitettavasti rokotteen teho ei ole täydellinen. Vain 56 prosenttia rokotetuista sai suojan virusta vastaan.

Lancetissa julkaistussa tutkimuksessa kuitenkin huomautetaan, että rokote on paras tähän mennessä. Tutkijat ovat yrittäneet kehittää denguekuumeelta suojaavia lääkkeitä jo vuosia.

Tutkimukseen osallistui yhteensä 10 275 lasta joista 6 851 sai rokotetta ja 3 424 placeboa. Lapset elivät Aasian ja Tyynenmeren alueella ja he olivat 2–14-vuotiaita. Rokotetta saaneista lapsista 56 prosenttia näytti saaneen suojan virusta vastaan. Rokotteen vaikutuksia tutkittiin kaksi vuotta rokotteen antamisen jälkeen.

Tutkijoiden mukaan rokote toimii parhaiten tiettyä virustyyppiä vastaan ja lapsilla, jotka olivat saaneet viruksen joskus aikaisemmin.

Tutkimusta johtanut tohtori Maria Rosario sanoi uutistoimisto BBC:lle, että denguekuume on suurin terveysongelma Aasian maissa. Tällä tutkimuksella voi hänen mukaansa olla suuri vaikutus maiden terveydentasoon.

Denguekuumetta esiintyy yli sadassa maassa ja siihen sairastuu vuosittain 50–100 miljoonaa ihmistä. Sairastuneet ovat kaikenikäisiä. Dengue on viimeisten 20 vuoden aikana yleistynyt nopeasti. Väestön kaupungistuminen on tähän tärkein syy ja kaupungeissa suurin osa tartunnoista saadaankin. Kaakkois-Aasiassa on alueita, missä vakava denguekuume on yleisin lasten sairaalaan joutumisen syy.

Lue myös: Suomalaismatkailijoiden denguetartunnat lisääntyvät

Lähde:
Lancet
BBC

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia