Magneettikuvaus turvallinen myös alkuraskaudessa

Tutkijat vertasivat magneettikuvauksessa alkuraskauden aikana käyneitä naisia äiteihin, jotka eivät olleet magneettikuvauksessa raskauden aikana.

Magneettikuvantaminen on turvallista raskauden keskivaiheista alkaen, mutta sen vaikutus sikiön kehitykseen alkuraskaudessa on jäänyt selvittämättä. Tuore kanadalaistutkimus korjaa tilanteen ja osoittaa magneettikuvauksen turvalliseksi myös silloin.

Kanadalaisten tulokset perustuvat vuosina 20032015 kertyneisiin rekisteritietoihin yli 1,4 miljoonasta raskaudesta.

Tutkijat vertasivat magneettikuvauksessa alkuraskauden aikana käyneitä naisia äiteihin, jotka eivät olleet magneettikuvauksessa raskauden aikana. Vertailun perusteella magneettikuvauksessa käyneiden raskaudet eivät päättyneet todennäköisemmin sikiökuolemaan eikä heidän lapsillaan ollut enempää synnynnäisiä epämuodostumia kuin muilla naisilla. Myöskään lasten riski menehtyä pian syntymän jälkeen ei ollut suurentunut eikä heillä ollut tavallista enempää syöpää eikä kuulo- tai näköaistin ongelmia, tulokset osoittivat.

Vaikka magneettikuvaus itsessään oli turvallista, tutkijat löysivät viitteitä tietyn magneettikuvauksissa käytettävän gadolinium-varjoaineen haitallisuudesta. Yhteydet eivät olleet kovin voimakkaita ja tapauksia oli vähän, mutta varmuuden vuoksi tutkijat suosittavat välttämään gadoliniumin käyttöä raskauden aikana.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Lähde: Association Between MRI Exposure During Pregnancy and Fetal and Childhood Outcomes. JAMA 2016;doi:10.1001/jama.2016.12126

kuva: Panthermedia

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.