Magnesium on vain lumeen veroinen yöllisissä suonenvedoissa

Magnesiumia syödään sitkeästi suonenvetoon, vaikka näyttö on vähäinen.

Magnesiumtabletteja syödään sitkeästi suonenvetoon, vaikka näyttö sen hyödyistä on useiden aiempien satunnaistettujen kontrolloitujen tutkimusten mukaan ollut vähäinen. Nyt yksi kaksoissokkoutettu, lumekontrolloitu tutkimus pääsi JAMAan.

Vapaaehtoiset tutkittavat (n = 94) kärsivät kivuliaista yöllisistä jalkakrampeista (vähintään neljä kramppia edeltäneiden kahden viikon aikana) ja he käyttivät magnesiumia. He jättivät oman magnesiuminsa pois 10 päiväksi ennen tutkimuksen alkua, ja heidät satunnaistettiin saamaan joko magnesiumoksidia 865 mg päivässä tai lumetta neljän viikon ajan.

Kummassakin ryhmässä jalkakramppien määrä väheni merkitsevästi, noin 8 krampista viikossa 4–5 kramppiin viikossa. Vähenemässä ei kuitenkaan ollut merkitsevää eroa ryhmien kesken: magnesiumia saaneiden ryhmässä vähenemä oli 3,41 ja lumeryhmässä 3,03 (p = 0,67). Myöskään kramppien vaikeusasteessa tai kestossa, elämänlaadussa (SF-36) tai unen laadussa ei ollut eroja.

Kannattaako siis magnesium unohtaa? Sen lumevaikutus näyttää olevan hyvä – krampit vähenevät lähes puoleen. Toisaalta magnesium ei ole ihan viatonkaan, koska sillä on runsaasti interaktioita lääkkeiden kanssa, vasta-aiheita eri sairauksissa ja myös sivuvaikutuksia, kuten maha-suolikanavan vaikutuksia, ihon punoitusta ja mahdollisesti hypertyreoosia.

Maor NR ym. Effect of magnesium oxide supplementation on nocturnal leg cramps. A randomized clinical trial. JAMA 2017;177:617–23.

Kirjoittaja:
Kaisu Pitkälä
professori

Kuva: Fotolia

Artikkeli julkaistiin Lääkärilehdessä 35/2017.

Lue lisää jutun aiheesta