Maitoproteiinien laatu ei ratkaissut diabeteksen käynnistymistä

Maitoproteiinien laatu ei ratkaissut diabeteksen käynnistymistä Kuva 1 / 1

Tyypin 1 diabetekselle alttiiden lasten tautiprosessin käynnistymistä ei pystytty estämään välttämällä vieraita maitoproteiineja. JAMAssa julkaistussa tutkimuksessa diabetekseen liittyviä autovasta-aineita kehittyi yhtä lailla lapsille, joiden äidinmaidonkorvikkeen maitoproteiinit oli pilkottu pieniksi osiksi.

Vuonna 2002 aloitetussa kansainvälisessä TRIGR-tutkimuksessa 2 159 lasta, joilla on tyypin 1 diabetesta sairastava perheenjäsen, sai 6–8 kuukauden ikään asti lisämaitona joko tavallista äidinmaidonkorviketta tai erikoiskorviketta, jossa lehmänmaidon isot proteiinit on hydrolysoitu. Nyt saadut tulokset ovat tilanteesta 6 ikävuoteen mennessä.

Seuranta-aikana diabetekseen liittyviä autovasta-aineita ilmaantui kaikkiaan noin 40 prosentille lapsista. Vähintään kaksi autovasta-ainetta löytyi 13,4 prosentilta (n = 139) erikoiskorviketta saaneista ja 11,4 prosentilta (n = 117) tavallista korviketta käyttäneistä.

Tutkimusta koordinoiva professori Mikael Knip Helsingin yliopistosta korostaa, että tulokset eivät välttämättä kerro koko totuutta. Tautiprosessissa on kaksi vaihetta: autovasta-aineiden ilmaantuminen ja vaihe siitä diabeteksen ilmaantumiseen.

– Nyt saadut tulokset eivät sulje pois mahdollisuutta, että varhaisruokinnan muutos voisi vaikuttaa jälkimmäiseen vaiheeseen, Knip toteaa.

Tutkimus jatkuu vuoteen 2017, jolloin selviää tyypin 1 diabeteksen ilmaantuminen lapsille 10 ikävuoteen mennessä.

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.

Kirjoittanut:
Marianne Jansson
toimittaja

Kuva:
Dave Arns / Pixmac

Oletko jo lukenut nämä?