Maksuttomat influenssarokotukset alkavat marraskuussa

Maksuttomaan influenssarokotteeseen ovat oikeutettuja muun muassa 6–35 kuukauden ikäiset lapset.

Maksuttomat influenssarokotukset pääsevät kunnissa täyteen vauhtiin marraskuussa. Rokote kannattaa ottaa, sillä influenssa voi olla vaarallinen etenkin 65 vuotta täyttäneille, pitkäaikaissairaille ja raskaana oleville.

Maksuttomaan influenssarokotteeseen ovat oikeutettuja 6–35 kuukauden ikäiset lapset, vakavalle influenssalle alttiiden lähipiiri, sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset, apteekkihenkilöstö sekä varusmiespalvelukseen astuvat.

Rokotteen ottaminen suojaa lähipiiriä

Rokote estää influenssavirusta tarttumasta, joten rokottaminen suojaa myös rokotetun läheisiä. Rokote kannattaa ottaa, jos lähipiirissä on vakavalle influenssalle altis henkilö, kuten 65 vuotta täyttänyt, pitkäaikaissairas, raskaana olevat tai vastasyntynyt.

Alle puolivuotiaita vauvoja ei voi rokottaa, joten he hyötyvät lähipiirin rokotusten tuottamasta lisäsuojasta. Raskaana olevien läheisten rokottaminen suojaa tulevaa vauvaa. Lisäsuojasta hyötyvät myös ikääntyneet ja pitkäaikaissairaat, joilla rokotteen teho jää vajaaksi.

Influenssarokote suojaa lasta korvatulehduksilta

Joka viides alle kolmivuotias saa vuosittain influenssatartunnan. Rokote ei suojaa lasta vain influenssalta, vaan myös sen jälkitaudeilta, kuten keuhkokuumeelta ja korvatulehdukselta.

Useampi kuin joka kolmas influenssaan sairastunut lapsi saa jälkitautina korvatulehduksen. Rokotetuilla lapsilla on influenssakautena ollut jopa kolmannes vähemmän korvatulehduksia kuin rokottamattomilla.

Influenssa jälkitauteineen aiheuttaa paljon lääkärissäkäyntejä, antibioottikuureja ja sairaalahoitoja, joilta lapset voivat rokotuksen ansiosta välttyä.

Pikkulapset myös levittävät influenssaa tehokkaasti, sillä he tartuttavat influenssaa jopa kaksi viikkoa oireiden alkamisesta. Lapsen rokottaminen voi auttaa ehkäisemään myös perheenjäsenten ja läheisten sairastumista.

Lue myös: Jos rokottaminen loppuisi

Lähde:
THL

Kuva:
Pixmac