Mihin jäivät terveyskeskusten asiakasvastaavat?

STM esitti vuonna 2010 asiakasvastaavan tehtävän perustamista terveyskeskuksiin moni- ja pitkäaikaissairaiden hoitoa koordinoimaan.

STM esitti vuonna 2010 asiakasvastaavan tehtävän perustamista terveyskeskuksiin moni- ja pitkäaikaissairaiden hoitoa koordinoimaan. Vuonna 2011 ministeriö tiedotti, että koulutukset ovat alkamassa samana syksynä. Terveyskeskuksissa heitä ei vielä näy.

– Asiakasvastaavia aletaan kouluttaa Metropolia-ammattikorkeakoulussa ensi syksynä ja Laurea-ammattikorkeakoulussa vuonna 2014, kertoo POTKU-hankkeen hankejohtaja Erja Oksman.

POTKU-hankkeessa kehitetään pitkäaikaissairauksien hoitoa terveyshyötymallin mukaisesti Väli-Suomen terveyskeskuksissa. Asiakasvastaavatoiminta ovat yksi osa terveyshyötymallia.

– Osana hanketta olemme kokeilleet, millaisia vaikutuksia asiakasvastaavan työllä voisi hoidossa olla.

Oksman painottaa, että koska varsinaisia juuri siihen tehtävään koulutettuja asiakasvastaavia ei vielä ole, työ ei ehkä aivan vastaa sitä, mitä koulutetut asiakasvastaavat tekisivät.

Asiakasvastaavien koulutus on täydennyskoulutusta, joka tarkoitettu sairaanhoitajille, kätilöille ja terveydenhoitajille.

Potilaat sitoutuvat paremmin

Asiakasvastaavatoiminnan idea on, että pitkäaikaissairaalla on omahoitaja, joka koordinoi ja tukee hänen hoitoaan. Hoitaja ja lääkäri toimivat työparina ja potilaalle tehdään hoitosuunnitelma, jonka tavoitteita hän on itse määrittelemässä.

– Monisairaan ja pitkäaikaissairaan hoidossa on tarpeen ottaa potilas huomioon kokonaisuutena, Oksman sanoo.

Hoidossa lähdetään liikkeelle niistä sairauksista, jotka haittaavat potilasta eniten. Oksman kertoo, että kokeilusta on hyviä kokemuksia. Potilaat sitoutuvat hoitoon paremmin, kun ovat itse enemmän mukana päättämässä omasta hoidostaan. He myös kokevat olevansa paremmin selvillä siitä, mitä heidän hoidossaan seuraavaksi tapahtuu.

– Toiminnan seurauksena palveluiden suurkuluttajien käynnit ovat vähentyneet.

POTKU-hanke päättyy ensi vuonna. Oksman toivoo, että hankkeessa testatut hyvät käytännöt saataisiin sen jälkeen normaaliksi toiminnaksi terveyskeskuksissa.

Hertta Vierula
toimittaja

Kuva: Sami Perttilä

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.