Miksi transnuori saa blokkerihoitoa niin myöhään?

Hoito voisi ehkäistä kirurgisten toimenpiteiden tarvetta ja psyykkisiä ongelmia.

Monen translapsen perhe kritisoi ­murrosikää siirtävän blokkerihoidon vaikeaa saatavuutta. Suomessa transnuori saa lääkehoitoa useimmiten vasta noin 16-vuotiaana, jolloin hän on jo kehittynyt fyysisesti.

Hoito voisi ehkäistä esimerkiksi kirurgisten toimenpiteiden tarvetta ja psyykkisiä ongelmia.

Saako transnuori halutessaan ­blok­kerihoitoa ennen kuin murrosikä on pitkällä, HUS:n naistentautien ja ­synnytysten erikoislääkäri Elina ­Holopainen?

– Biologisen murrosiän tulee olla käynnistynyt, ja normaalin murrosiän alka­misen vaihteluväli on suuri, 8–13,5-vuotta. Toistaiseksi näin varhain ei nuoria ole hoidettu. Pääsyy on se, että näin nuoret eivät ole vielä käyneet koko transtutkimusprosessia läpi. Kansainvälisten suositusten mukaan blokkerihoito aloitetaan vasta, kun transdiagnoosi vaikuttaa varmalta ja muu psykofyysinen kokonaisuus on riittävä hoidon aloitta­miselle.

– Nuoruusikäisen kohdalla tarvitaan usein aikaa, jotta voidaan varmistua suku­puoli-identiteetin vakiintumisesta jo kesken kehitysiän niin vahvasti, että se edellyttää fyysisiä hoitoja. Diagnoosi on nuorisopsykiatrien asettama, ja pääsääntöisesti nuoriso­psykiatrian alaikä­raja on 14 vuotta.

Monessa maassa transnuorille annetaan hoitoja aikaisemmin kuin Suomessa. Onko ollut keskustelua siitä, pitäisikö nykyistä käytäntöä muuttaa?

– Tutkimus vahvistaa, että varhaisen puberteetin sukupuoli-identiteetin kokemuksen pysyvyys on epävarmaa.

TAYS:ssa transnuorille ei ole annettu blokkerihoitoja. Onko HYKS:ssa?

– Olemme käyttäneet GnRH-analogia hyvin tuloksin murrosiän myöhäisessä vaiheessa, jolloin estetään oman sukurauhasen hormonituotanto samalla kun aletaan hoitaa vastakkaisen sukupuolen hormoneilla. Nuorta voidaan tutkia ja tukea jo varhemmin.

– Transtiimi ja lääkärit ovat potilaan puolella. Lääkärillä on kuitenkin velvollisuus toimia parhaan tietämyksensä ja kokemuksensa mukaan, ja joskus se voi olla ristiriidassa perheen tai nuoren näkemyksen kanssa.

Miia Soininen

Kuva: Fotolia