Monivitamiini ei vähentänyt sydän- ja verisuonitautien riskiä

Päivittäinen monivitamiiniannos ei välttämättä auta vähentämään sydän- ja verisuonisairauksien esiintyvyyttä.

Päivittäinen monivitamiiniannos ei välttämättä auta vähentämään sydän- ja verisuonisairauksien riskiä keski-ikäisillä tai sitä vanhemmilla miehillä. Yhdysvaltalaisia mieslääkäreitä seuranneessa satunnaistetussa kaksoissokkotutkimuksessa monivitamiinien käyttö ei vähentänyt sydäninfarktien ja aivohalvauksien määrää tai sydän- ja verisuonitauteihin kuolleisuutta.

JAMA-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan sydäninfarktien ja aivohalvauksien määrässä tai sydän- ja verisuonisairauksiin kuolleisuudessa ei ollut tilastollisesti merkitsevää eroa multivitamiinia ottaneilla tai lumevalmistetta saavilla miehillä.

Tutkimuksessa oli mukana 14 000 yli 50-vuotiasta mieslääkäriä. Heitä seurattiin 11 vuoden ajan. Tutkituista 754 miehellä oli aiemmin ollut sydän- ja verisuonisairaushistoriaa. Seuranta-aikana raportoitiin yhteensä 652 sydäninfarktia, 643 aivohalvausta ja 643 miestä kuoli sydän- ja verisuonitauteihin.

Lue lisää: Triglyseridit koholla?

Monivitamiinilla ei havaittu olevan merkitsevää vaikutusta myöskään sydämen vajaatoiminnan ja rasitusrintakipujen esiintyvyyteen.

Tutkijat huomauttavat, että tutkittavien lääkäreiden ruokavalio oli monipuolinen jo ennestään ja he olivat tietoisia sydän- ja verisuonitautien riskitekijöistä. Tutkittavista tupakoi vain alle neljä prosenttia ja suurin osa harrasti liikuntaa vähintään kerran viikossa. Lääkäreiden terveyteen vitamiinilisällä ei välttämättä ollut sen takia niin merkittäviä vaikutuksia kuin mahdollisesti muulla väestöllä.

Tutkijoiden mukaan monet aikuiset syövät monivitamiinivalmisteita tavoitteenaan estää kroonisia sairauksia. Tutkijoiden mukaan on kuitenkin syytä korostaa, että monivitamiinit auttavat ennen kaikkea vitamiinien ja kivennäisaineiden puutoksen ehkäisyssä eikä niillä kannata korvata tarvittavia elämäntapamuutoksia tai lääkkeitä.

Maria van der Meer
toimittaja

Kuva: Pixmac

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.