Myrkytystietokeskus: muista hulluruohomyrkytyksen mahdollisuus

Myrkytystietokeskuksen tiedossa on kuusi ihmistä, jotka ovat saaneet hulluruohon aiheuttamiksi sopivia oireita vihannespakasteen syömisen jälkeen. Vakavia myrkytyksiä ei ole tiedossa.

Myrkytystietokeskuksen tiedossa on kuusi ihmistä, jotka ovat saaneet hulluruohon aiheuttamiksi sopivia oireita vihannespakasteen syömisen jälkeen. Vakavia myrkytyksiä ei ole tiedossa, mutta kolme potilasta on ollut tutkittavana tai hoidossa sairaalassa.

Kyseessä on SOK/Inex Partners Oy:n Rainbow Ruokaisat Pannukasvikset vihannes-papu-siemensekoitus, joka on vedetty takaisin markkinoilta 15.5.2013 (https://www.s-kanava.fi/web/s/uutinen?announcement=610435_384136).

Tuotetta voi löytyä kotitalouksista myös myöhemmin, sillä tuotteen parasta ennen -päiväykset ovat heinä–lokakuussa 2014.

Kahta iäkästä, keskivaikeita myrkytysoireita saanutta potilasta on tutkittu ja hoidettu ajatellen aivoverenkiertohäiriön mahdollisuutta, koska hulluruohon aiheuttamien oireiden mahdollisuus ei ollut tiedossa. Yhteyden tunnistaminen voi säästää potilaan tarpeettomilta tutkimuksilta ja hoidoilta.

Hulluruohomyrkytyksissä yleensä kuvattuja tyypillisiä antikolinergisen oireyhtymän oireita voivat olla suun kuivuminen, jano ja nielemisvaikeudet. Oireita ovat myös kasvojen punoitus, sydämen tiheälyöntisyys, silmän mustuaisen laajentuminen ja kuume, kun annokset ovat suuremmat. Lievästi kohonnut verenpaine, pahoinvointi ja oksennukset ovat tavallisia. Sekavuus ja hallusinaatiot ovat mahdollisia keskivaikeassa myrkytyksessä. Suurin myrkytysten riski on lapsilla ja vanhuksilla.

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.