Ostereista ruokamyrkytyksiä Helsingissä

Tällä hetkellä sairastuneita on tiedossa jo toistasataa.

Noroviruksen tyypillisiä oireita ovat ripuli, pahoinvointi tai oksentelu sekä usein myös kuume, vatsakipu ja -krampit.
Adobe/AOP

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut selvittää ruokamyrkytyksiä, joiden epäillään liittyvän ruokailuun useissa eri ravintoloissa ja pop-up-tapahtumassa helmikuun alusta lähtien.

Sairastuneet ovat syöneet ostereita. Sairastuneita oli viime viikon lopussa tiedossa noin 20, ja Helsingin Sanomien mukaan tällä hetkellä jo toistasataa.

Ympäristöpalvelut on ottanut ravintoloista elintarvikenäytteitä ja Helsingin kaupungin epidemiologinen toiminta potilasnäytteitä. Näytteistä on löydetty norovirusta.

Kuumentamatta syötävät osterit ovat yleisiä epidemian välittäjäelintarvikkeita. Osterit siivilöivät itseensä noroviruksia, jos ne elävät ihmisen ulosteella saastuneessa vedessä.

Norovirus tarttuu herkästi

Norovirus tarttuu helposti henkilöstä toiseen joko suoraan tai välillisesti esimerkiksi saastuneiden pintojen välityksellä. Norovirus voi tarttua herkästi myös saastuneiden elintarvikkeiden tai veden välityksellä. Hyvin pieni määrä viruksia riittää aiheuttamaan tartunnan.

Noroviruksen itämisaika on yleensä 12–48 tuntia. Tyypillisiä oireita ovat ripuli, pahoinvointi tai oksentelu sekä usein myös kuume, vatsakipu ja -krampit. Oireet alkavat usein hyvin äkillisesti ja kestävät yleensä noin 12–72 tuntia.

Käsienpesu saippualla ja vedellä on avainasemassa noroviruksen torjunnassa. Elintarviketyössä olevien sairastuneiden henkilöiden tulisi olla poissa työstä vähintään kaksi vuorokautta oireiden loppumisen jälkeen elintarvikevälitteisten epidemioiden välttämiseksi.

Osa ravintoloista on jo tarkastettu ruokamyrkytysepidemiaepäilyn jälkeen, ja ostereiden maahantuojat ovat ryhtyneet elintarvikkeiden takaisinvetoon.

Ympäristöpalvelut selvittää epidemiaa yhteistyössä Helsingin kaupungin epidemiologisen toiminnan kanssa.

Juttu on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.