Uutta tietoa ruokamyrkytysbakteerin torjuntakeinoista

Yersinia pseudotuberculosis -ruokamyrkytysbakteeria hankala torjua, sillä se kykenee kasvamaan jääkaappilämpötilassa sekä suojakaasu- ja tyhjiöpakkauksissa. Lisäksi se sietää erilaisia pH-arvoja ja korkeaa suolapitoisuutta.

ELL Eveliina Palosen väitöksessä tutkittiin Yersinia pseudotuberculosis -ruokamyrkytysbakteeria, joka on aiheuttanut viime vuosina useita kasvisperäisiä epidemioita Suomessa. Bakteeria on hankala torjua, sillä se kykenee kasvamaan jääkaappilämpötilassa sekä suojakaasu- ja tyhjiöpakkauksissa. Lisäksi se sietää erilaisia pH-arvoja ja korkeaa suolapitoisuutta.

Y. pseudotuberculosis -ruokamyrkytyksen taudinkuva on ikävä. Se vaihtelee itsestään rajoittuvasta suolitulehduksesta hengenvaaralliseen yleisinfektioon. Vakavat jälkitaudit, kuten kyhmyruusu ja reaktiivinen niveltulehdus, ovat melko yleisiä.

Palosen tutkimuksen tarkoituksena olikin saada lisää tietoa Y. pseudotuberculosiksen selviytymiseen ja lisääntymiseen kylmässä ja muissa stressiolosuhteissa vaikuttavista tekijöistä. Näiden tietojen avulla voitaisiin vähentää ihmistartuntoja.

Uusia torjuntakeinoja

Tutkimuksessa havaittiin, että Sigmatekijä E on tärkeä Y. pseudotuberculosiksen stressin sietokykyyn vaikuttava tekijä. Sitä tarvitaan bakteerin kasvuun happamassa ympäristössä, etanolissa ja sekä matalassa että korkeassa lämpötilassa.

Tutkimuksessa todettiin myös RNA helikaasi CsdA:n olevan välttämätön Y. pseudotuberculosiksen kasvulle matalassa lämpötilassa.

Eviran mukaan tutkimuksesta saatu uusi tieto antaa perustan uusien torjuntatoimenpiteiden kehittämiseen, jolloin elintarviketurvallisuutta voidaan parantaa ja ihmistartuntoja vähentää.

Lähteet: Evira
Sequence variability of virulence genes and stress responses in Yersinia

pseudotuberculosis

Kuva:
Panthermedia