Nuorten urheilijoiden äkkikuolemat harvinaisia

Kilpaurheilijoiden sydämenpysähdysriskiksi arvioitiin 0,76 tapausta 100 000:ta urheiluvuotta kohti, kirjoittaa Juhani Airaksinen.

Urheilusuorituksen aikana ilmaantuvat äkkikuolemat ovat traagisia ja saavat osakseen runsaasti julkisuutta, varsinkin kilpaurheilun yhteydessä sattuessaan. Niiden ehkäisemiseksi on suositeltu erilaisia seulontaohjelmia, mutta hyödyt näyttävät kyseenalaisilta.

Kanadalaiset tutkijat keräsivät kattavat tiedot urheilusuorituksen aikana tai tunnin kuluessa sen jälkeen tapahtuneista 12–45-vuotiaiden henkilöiden sydämenpysähdyksistä. Noin 3 miljoonan nuoren henkilön joukossa oli yli 350 000 rekisteröityä kilpaurheilijaa. Vuosina 2009–14 kertyneiden yhteensä 18,5 miljoonan henkilövuoden aikana sattui 74 sydämenpysähdystä, joista 16 liittyi kilpaurheiluun. Hieman yli puolet koh­tauksista oli kohtalokkaita. Kilpaurheilijoiden sydämenpysähdysriskiksi arvioitiin 0,76 tapausta 100 000:ta urheiluvuotta kohti.

Kaksi kuolemaa aiheutui hypertrofisesta kardiomyopatiasta, mutta yhtään arytmogeenista oikean kammion kardiomyopatiaa ei todettu. Tutkijat arvioivat, että kolme sydämenpysähdystä olisi ehkä voitu estää kattavilla seulonta­tutkimuksilla.

Suomessa kilpaurheiluun liittyvät äkkikuolemat ovat onneksi nuorilla hyvin harvinaisia. Urheilijoille tehdään yhä useammin EKG:n ohella sydämen kaikututkimusseulontoja, mutta merkittävät löydökset niissä ovat todennäköisesti erittäin harvinaisia. Lisäksi on huomioitava, että tässäkin aineistossa kolme urheilijaa oli läpäissyt kardiologiset seulontatutkimukset, joten mikään ei ole takuuvarmaa.

Lähde:

Landry CH, Allan KS, Connelly KA ym. Sudden cardiac arrest during participation in competitive sports. N Engl J Med 2017;377:1943–53.

Kirjoittaja:

Juhani Airaksinen

professori

Kuva: Panthermedia

Uutinen on julkaistu Lääkärilehdessä 5/2018.