Nuoruusiän lihavuus saattaa suurentaa suolistosyöpien vaaraa

Ylipaino ja krooniset tulehdustilat on aiemminkin yhdistetty suurentuneeseen suolistosyöpäriskiin.

Ylipaino suurentaa suolistosyöpien vaaraa, mutta lihavuuteen liittyvät riskit saattavat alkaa kasaantua jo nuoruudessa, tuore ruotsalaistutkimus osoittaa. Ruotsalaisten tulokset perustuvat 240 000 miehen kutsuntaterveystarkastuksiin.

Kun miehiä seurattiin 35 vuoden ajan, 16–20-vuotiaana ylipainoisten riski sairastua suolistosyöpään oli keski-ikäisenä noin kaksi kertaa suurempi kuin normaalipainoisten. Yhteys voimistui, jos liikakiloja oli kertynyt enemmän.

Samanlainen yhteys havaittiin, kun tutkijat tarkastelivat miesten laskoa eli ns. senkkaa, joka oli mitattu kutsuntatarkastuksessa. Korkea lasko kertoo elimistön tulehdustiloista, jotka voivat liittyä myös suolistosyöpiin.

Ylipaino ja krooniset tulehdustilat on aiemminkin yhdistetty suurentuneeseen suolistosyöpäriskiin. Tutkijat kuitenkin korostavat, että heidän tutkimuksensa ei osoita, että miehet sairastuivat vain ja ainoastaan ylipainon ja korkean laskon takia. Niiden lisäksi moni muukin seikka on voinut vaikuttaa tuloksiin.

Suolistosyövät ovat usein kohtalokkaita, joten tarve niiden ehkäisemiseen on suuri. Suolistosyöpä on kolmanneksi yleisin syöpä maailmassa.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Gut-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Gut 2015;DOI:10.1136/gutjnl-2014-309007

Kuva:
Panthemedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.