Nyt on pakko kysyä: Ovatko hiivasyndrooma ja gluteeniyliherkkyys humpuukia?

Vastaamassa on vatsavaivojen hoitamiseen erikoistunut ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen.

Ruokavalioista ja ruuan koostumuksesta puhutaan nykyään paljon. Ihmiset ovat alkaneet puhua hiivasyndroomasta ja gluteeniherkkyydestä. Kysyimme vatsavaivojen hoitamiseen erikoistuneelta ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaiselta, ovatko nämä vaivat tutkitusti olemassa.

Onko olemassa hiivasyndroomaa, ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen?

– Kyseessä ei ole lääketieteellisesti hyväksytty termi. Hiivasyndrooman on sanottu olevan tila, jossa esimerkiksi ruokavalio, elintavat, ympäristön saasteet ja vääränlaiset lääkkeet olisivat aiheuttaneet hiivan liikakasvua iholla, limakalvoilla ja erityisesti suolistossa ja mahalaukussa.

– Mitään vakuuttavaa näyttöä hiivasyndrooman olemassa olosta ei ole. En itsekään usko varsinaiseen hiivasyndroomaan. Toisaalta on selvää, että joillakin henkilöillä hiivaa kasvaa liikaa suolistossa. Taustalla on kuitenkin yleensä koko suoliston bakteeriston häiriö, jolloin hiivalla on otolliset olosuhteet ja se pääsee kasvamaan liikaa. Taustalla voivat olla autoimmuunitauti, diabetes, immuunikato tai aliravitsemus.

– Lisäksi uskon, että hiivasyndroomaksi luultu vaiva on usein todellisuudessa SIBOn ja ärtyvän suolen oireyhtymän yhteispeliä.

– Yhdysvaltojen ravitsemusterapeuttien kanta näyttäisi olevan, että allergiakokeissa todennetuissa home- tai hiiva-allergiassa hiivalla käytettyjen ruokien ja juomien välttämistä kannattaa kokeilla.

Entä gluteeniyliherkkyyttä ilman keliakiaa?

– Vuonna 2012 ilmestyneen keliakiatutkijoiden ja -lääkäreiden konsensuksen mukaan on mahdollista, että on olemassa gluteeniyliherkkyys ilman keliakiaa. Tällöin mahan suolikanavan oireet ovat kuten keliakiassa ilman suolen nukkavaurioita tai ihokeliakian merkkejä. Muitakin oireita, kuten käyttäytymishäiriöitä voi olla. Lisäksi vehnäallergia voidaan sulkea pois.

– Gluteeniyliherkkyyttä on tutkittu erityisesti Yhdysvalloissa, Australiassa ja Italiassa. Kaksoissokkoutettuja altistustutkimuksia vain gluteenilla on käsittääkseni tehty neljä. Kolme tutkimuksista osoitti, että gluteeniyliherkkyys on luultavasti olemassa ja yksi taas päätyi tulokseen, ettei sitä ole.

– Oma näkemykseni on, että gluteeni voi aiheuttaa maha-suolistokanavan oireita erityisesti silloin, kun kyseessä on henkilö, jolla on herkistynyt kipuaistimus, lisääntynyt kaasuntuotto, matala-asteista tulehdusta tai häiriöitä suolistobakteereissa. Tätä näkemystä tukee toisaalta se, että kaikki sokkoutetut gluteeniyliherkkyystutkimukset on tehty IBS-kriteerit (IBS tarkoittaa ärtyvän suolen oireyhtymää) täyttävillä henkilöillä. Täysin itsenäinen gluteeniyliherkkyys ilman muita herkänvatsan piirteitä on mielestäni melko epätodennäköistä.

Lue myös:
Voiko vatsan turvotusta hoitaa? 
Ärtyvän suolen oireyhtymän ruokavaliohoito
Lautasen kokoinen ruokavaliopaniikki

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva;
Panthermedia