Nyt on pakko kysyä: Voiko enterorokon sairastaa monta kertaa?

Tiesitkö, että enterovirustyyppejä on yli sata erilaista?

Enterorokko on erityisesti loppukesän ja syksyn kuumetauti. Siihen voi liittyä rakkuloita ja näppylöitä, joita voi esiintyä muun muassa käsissä, jaloissa ja suussa. Oireidensa takia enterorokkoa kutsutaankin käsi- ja suutaudiksi. Lue lisää enterorokosta.

Lukijamme pyysi selvittämään, voiko enterorokon sairastaa monta kertaa. Kysyimme asiaa lasten infektiolääkäri Ville Peltolalta.

Enterorokon voi sairastaa useamman kerran, koska enterovirustyyppejä on yli sata erilaista. Kaikki eivät aiheuta samanlaista tautia, mutta useat eri virustyypit voivat aiheuttaa enterorokon taudinkuvan.

– Enterovirusta vastaan tulee siis immuuniksi, mutta tämä koskee vain sitä yhtä sairastettua virustyyppiä. Myöhemmin voi sairastua toisen virustyypin aiheuttamaan enterorokkoon. Tämän takia enterorokkoa vastaan ei ole voitu tehdä rokotetta.

– Ajan myötä heikkenevä immuniteetti ja virusten muuntuminen voivat olla myös osasyynä siihen, että taudin voi saada uudelleen. Myöskään enteroviruksen aiheuttama enterorokko ei aina eroa taudinkuvaltaan selvästi muiden virustenaiheuttamista taudeista. Eri virusinfektioiden aiheuttamaa kuumetta ja ihottumaa on voitu pitää enterorokkona.

Lue myös:
Enterovirus D68 nostaa päätään Suomessa
Enterorokko on syksyn kuumetauti

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia