Oma rauha miellyttää synnyttäjiä potilashotellissa

Lähtökohta on, ettei hotelliin majoittuvan äidin vointi vaadi enää lääkärin seurantaa.

Jo sadat pirkanmaalaiset äidit vastasyntyneine vauvoineen ovat ehtineet majoittua TAYS:n potilashotellissa. Osastonylilääkäri Jukka Uotila kertoo, että vajaassa viidessä vuodessa hotellista on tullut vakiintunut ja pidetty osa TAYS:n palveluja.

Synnyttäjille varatuista 16−17 hotellihuoneesta oli esimerkiksi heinäkuun aikana jatkuvasti käytössä keskimäärin 13. Uotilan mukaan monet potilaat pyytävät itse mahdollisuutta päästä heti synnytyssalista hotellin puolelle.

− Aina kriteerit eivät kuitenkaan täyty. Lähtökohta on, ettei hotelliin majoittuvan äidin vointi vaadi enää lääkärin seurantaa. Esimerkiksi sektion jälkeen hotelliin siirtyminen ei siis yleensä tule kyseeseen, Jukka Uotila kertoo.

Vaatimukset vauvan kunnosta ovat sen sijaan lieventyneet jonkin verran vuosien varrella. Nykyään hotelliin voivat mennä myös ne vastasyntyneet, joiden bilirubiiniarvoja, verensokeria tai infektioparametreja on seurattava. ­Hotellissa työskentelee aina kaksi kätilöä, ja lastenlääkäri käy paikalla päivittäin.

HUS aloittaa myös

Uotilan mukaan entistä liberaalimmasta linjasta huolimatta vauvojen tai äitien kunto on harvoin vaatinut palaamista osastolle.

− Asiakkaathan pitävät tästä palvelusta kovasti, mikä on tärkeintä. Kehuja saavat erityisesti oma rauha ja mahdollisuus koko perheen yhdessäoloon. Myös läheisten vierailut onnistuvat hyvin vapaasti.

Uotila kertoo, että henkilökuntaa hotellin puolelle työkiertoon on ollut helppo löytää. Itsenäisten ja hyvävointisten synnyttäjien ohjaaminen tarjoaa vaihtelua osastotyölle.

− Uskon, että tällainen perhekeskeinen malli on tulevaisuudessa yhä yleisempi.

HUS aloittaa syksyllä vastaavanlaisen toiminnan Naistenklinikan synnyttäjille.

kirjoittaja:
Mari Vehmanen
toimittaja

kuva: Fotolia

Julkaistu Lääkärilehdessä 33/2017.