Onko julkinen terveydenhuolto vaarassa yksityisten ja kolmannen sektorin aseman vahvistuessa?

Sote-palveluiden valinnanvapaus on vielä abstrakti asia.

Osana sote-sopua päätettiin laajentaa potilaan vapautta valita keneltä sote-palveluita hakee – julkisen, yksityisen vai kolmannen sektorin tuottajalta. Mallit siitä, miten ­valinnanvapaus toteutetaan, ovat vielä auki.

– Selvityshenkilö tai -henkilöt alkavat valmistella malleja marraskuun aikana, sanoo alivaltiosihteeri, sote-uudistuksen projektijohtaja Tuomas Pöysti.

Pöysti arvioi, että käyttöön tulee monenlaisia tapoja laajentaa tuottajien määrää. Odotettavissa voi olla esimerkiksi sekä palvelusetelin käytön ­lisäämistä että laajempia ulkoistuksia ja kilpailutuksia.

Pääministeri Juha Sipilä on sanonut Lännen Medialle, että hallitus aikoo estää kansain­välisiä suur­yrityksiä valtaamasta Suomen sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Miten tämä varmistetaan?

– Huolehtimalla siitä, että tuotanto pysyy monipuolisena. ­Yksittäisellä alueella ei saa olla vain paria tuottajaa, eikä kriteerinä kilpailutuksessa saa olla pelkkä hinta.

Pöysti ei näe, että julkinen terveydenhuolto olisi vaarassa yksityisten ja kolmannen sektorin aseman vahvistuessa.

– Vain julkinen puoli voi turvata tietyt, vaativammat palvelut, joten niissä säilyy luonnollisia monopoleja. Tiedämme myös muiden maiden kokemusten perusteella, että yksityinen puoli voi toimia hyvänä kirittäjänä julkisille palveluille. En ole huolissani julkisten palveluiden asemasta, kunhan valinnanvapauden toteutus tehdään kunnolla.

Itsehallintoalueet päättävät, keitä tuottajiksi hyväksytään. ­Voivatko he päättää käyttää ­yksinomaan yksityisiä tai julkisia tuottajia?

Lue lisää: Valittujen lupaukset

– Tarkoitus on varmistaa, ettei niin kävisi, jotta laaja valinnanvapaus toteutuisi oikeasti.

Kirjoittanut:
Hertta Vierula
toimittaja

Kuva: Sami Perttilä

Julkaistu Lääkärilehdessä 47/15.

Lue myös:
Sote on enää toteutusta vailla

Mitä mieltä sote-ratkaisusta?

Uudistus tuo 15 sote-aluetta