Paljon seisovat harvemmin lihavia

Nyt julkaistut tulokset eivät silti tarkoita, että seisominen automaattisesti pitää hoikkana. Tutkimusasetelman vuoksi on vaikea sanoa vähentääkö seisominen lihavuutta, vai seisovatko lihavat vain muita vähemmän.

Suuren osan päivästä seisaallaan viettävät näyttäisivät olevan muita harvemmin ylipainoisia, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Tulokset julkaistiin arvostetussa Mayo Clinic Proceedings -lehdessä.

Yli seitsemän tuhannen 20–79-vuotiaan miehen ja naisen tutkimuksessa noin neljänneksen päivästä seisaallaan olevista kolmannes harvempi oli ylipainoisia kuin osallistujista, jotka seisoivat tuskin lainkaan. Yhteys oli vielä selvempi yli puolet päivästä seisovilla. Heistä noin puolet harvempi oli ylipainoisia tai lihavia.

Tutkijat huomioivat analyysissa myös liikunnan ja liikuntaharrastusten vaikutukset. Analyysin perusteella suositusten mukaisesti liikuntaa harrastavat, jotka seisoivat paljon, olivat vielä harvemmin ylipainoisia kuin vähän seisovat. He myös sairastuivat muita harvemmin metaboliseen oireyhtymään. Liikuntaharrastukset eivät silti selittäneet seisomiseen liitettyjä vaikutuksia kokonaan.

Yhdysvaltalaisten tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä seisomisen terveysvaikutuksia on tutkittu vähänlaisesti. Paljon istuvien ja fyysisesti passiivisesti aikaansa esimerkiksi television ääressä viettävien sen sijaan tiedetään olevan ylipainon ja muiden terveysongelmien vaarassa. Nyt julkaistut tulokset eivät silti tarkoita, että seisominen automaattisesti pitää hoikkana. Tutkimusasetelman vuoksi on vaikea sanoa vähentääkö seisominen lihavuutta, vai seisovatko lihavat vain muita vähemmän.

Lue myös:
STM haluaa vähentää istumista
Kyky seisoa yhdellä jalalla kertoo lonkkamurtumariskistä

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Mayo Clinic Proceedings 2015;DOI:10.1016/j.mayocp.2015.07.022

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.