Palvelutalon piristys

Toinen Potilaan Lääkärilehden hyvä tyyppi-artikkeli kertoo pariskunnasta, joka on tuonut Havukosken palvelutaloon iloa ja apua jo kymmenen vuoden ajan.

"He ovat niin sydämellisiä ja toimintaan sitoutuneita, että en aina tiedä, miten heitä kiittäisin. He ovat aina käytettävissä, ohjaavat vertaisryhmää, tulevat ystävätoimintaan ja auttavat vanhustensaatteluissa." Näin Vanhusten Kotiapusäätiön virkistystoiminnan ohjaaja Tiina Mattila kuvasi sähköpostissaan Eivor ja Juhani Töyrylää. Potilaan Lääkärilehti otti pariskuntaan yhteyttä ja kysyi, mistä innostus vapaaehtoistoimintaan alkoi.

Kävi ilmi, että pariskunta on ollut mukana Vanhusten Kotiapusäätiön toiminnassa jo noin kymmenen vuoden ajan. Noihin vuosiin on Juhani Töyrylän (78) mukaan kuulunut juhlia, näyttelyitä, tansseja, kahvittelua ja ulkoilua.

Pariskunta kiinnostui vapaaehtoistyöstä tavatessaan Tiina Mattilan Havukosken palvelutalon jumpassa.

– Mietimme, millaista hoitoa me itse haluaisimme tulevaisuudessa. Sen jälkeen halusimme tehdä kaikkemme, että Havukosken palvelutalon asukkaat saisivat mahdollisimman hyvää hoitoa, Eivor Töyrylä (75) kertoo.

Hoitajien apuna

Töyrylät asuvat omakotitalossa lähes palvelutalon naapurissa. Siksi vapaaehtoistyö onnistuu helposti aamustakin. Eivor Töyrylä käy kerran kuukaudessa helpottamassa palvelutalon aamua auttamalla asukkaita aamiaisen syönnissä.

– Toimintaa ohjaa Lions Lady. Jaamme vapaaehtoisten kanssa vuorot. Pyrimme siihen, että joku meistä on paikalla joka keskiviikko, hän sanoo.

Eivor Töyrylän mielestä on mukava tuoda piristystä aamuihin. Hoitajat ovat mielissään saadessaan lisäkäsiä ja asukkaat ilahtuvat juttuseurasta.

– Tiedän, että hoitajilla on aamuisin kova kiire. Heidän pitäisi ehtiä auttaa syömisessä, vahtia lääkkeiden ottoa, pestä ja pukea. Siksi auttaminen on tärkeää, hän toteaa.

Viikon kohokohta

Kerran viikossa järjestettävä Porinapirtti on monen palvelutalon asukkaan viikon kohokohta. Silloin muutama vapaaehtoinen tulee kahvittelemaan ja juttelemaan asukkaiden kanssa parin tunnin ajaksi.

– Vanhusten auttaminen on hyvin palkitsevaa. Asukkaat ovat silminnähden mielissään, kun tulemme paikalle, Eivor Töyrylä kertoo. Hänen mielestään vapaaehtoistoiminnan tekee erityisen mukavaksi se, että kaikki vapaaehtoistyöntekijät tulevat hyvin toimeen keskenään.

Myös Juhani Töyrylä on tyytyväinen toimintaan.

– Tämä on meille sopivaa tekemistä, koska se ei pakota mihinkään. Saamme auttaa aina silloin, kun pystymme ja jaamme tehtäviä keskenämme, hän sanoo.

Hattunäyttely ja tansseja

Töyrylät ovat olleet kymmenen vuoden aikana monessa mukana. He kuljettivat aikaisemmin asukkaita autolla terveyskeskuksiin, mutta nykyään innokkaammat saavat hoitaa tämän homman.

Palelutalon toiminta todistaa, että tavallisistakin asioista voi saada piristystä arkeen. Esimerkiksi asukkaiden ja vapaaehtoisten hienoista hatuista on tehty mielenkiintoinen hattunäyttely ja kädentaidoista käsityönäyttely.

– Kerran Porinapirtti oli Lucian päivänä ja päätimme pukea yhden asukkaista Luciaksi. Hän oli hyvin mielissään saamastaan huomiosta, Eivor Töyrylä muistelee.

Vanhusten Kotiapusäätiö järjestää palvelutalon asukkaille myös tansseja, esimerkiksi vappuna. Silloin asukkaat pukeutuvat aina parhaimpiinsa ja huone täyttyy herramiehistä ja hienoista naisista.

– Myös ulkoilu vanhusten kanssa on tärkeä osa vapaaehtoistoimintaa. Kerran menimme kaikki yhdessä läheiselle myllylle. Kuljimme 11 pyörätuolin jonossa ja kaikilla oli oikein hauskaa, Eivor Töyrylä muistelee.

Tärkeä kosketus

Eivor Töyrylällä oli tapana viedä tutuksi tullutta naista ulkoilemaan kerran viikossa.

– Silloin huomasin, kuinka tärkeä asia toisen koskettaminen on. Ihan pienet eleet, kuten hiusten koskeminen ja hartioiden taputtaminen riittää tekemään ihmisen onnelliseksi. Nainen oli hieman dementoitunut, mutta hyvin ystävällinen. Hän eli satavuotiaaksi, Eivor Töyrylä muistelee.

Palvelutalossa on kuolema läsnä, mutta Töyrylät eivät tästä ahdistu.

– Päinvastoin. Jos tiedämme, että henkilöllä on ollut paljon kipuja viimeisinä aikoinaan, olemme hyvillämme, että hän pääsee eteenpäin, Eivor Töyrylä sanoo.

Tunnetko sinä terveydenhuollon hyväntekijän? Kerro hänestä meille ja lähetä viestiä osoitteeseen toimitus@potilaanlaakarilehti.fi.

Lisätietoa:
Vanhusten Kotiapusäätiö

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuvassa:
Juhani ja Eivor Töyrylä

Kuva:
Vanhusten Kotiapusäätiö