Parasetamoli halutaan takaisin apteekkeihin Ruotsissa

Lääkettä koskevia, myrkytystapauksiin liittyneitä puheluita myrkytystietokeskukseen tilastoitiin 2 500 vuonna 2006 ja 4 400 vuonna 2013

Viime vuosina lisääntyneiden myrkytystapauksien vuoksi Ruotsin lääkeviranomainen (Läkemedelsstyrelsen) haluaa palauttaa kipu- ja kuumelääke parasetamolin tabletit apteekkimyyntiin. Asia on nyt lausuntokierroksella, ja lopullinen päätös asiasta tehtäneen maaliskuussa. Mikäli se on myönteinen, tabletit siirtyvät apteekkimyyntiin syyskuun alusta. Parasetamolivalmisteet vapautettiin apteekin ulkopuoliseen myyntiin yhdessä muiden itsehoitolääkkeiden kanssa marraskuussa 2009.

Tuolloin noin 600 valikoitua reseptittömässä myynnissä ollutta lääkevalmistetta vapautettiin myyntiin myös apteekkien ulkopuolelle, kuten huoltoasemille ja päivittäistavarakauppoihin. Nämä yhteensä 5 600 myyntipistettä helpottavat kansalaisten lääkehankintoja tilapäisiin vaivoihin erityisesti harvaanasutuilla seuduilla.

Lääkettä koskevia, myrkytystapauksiin liittyneitä puheluita myrkytystietokeskukseen tilastoitiin 2 500 vuonna 2006 ja 4 400 vuonna 2013.

Norjassa parasetamolia sisältäviä valmisteita myydään apteekkien ulkopuolella samaan tapaan kuin Ruotsissa. Norjan lääkeviranomaisen mukaan myrkytykset eivät ole olleet ongelmana, eikä myynnin rajoituksia harkita.

Parasetamoli on oikein käytettynä turvallinen, mutta voi liian suurella annoksella käytettynä aiheuttaa vakavia maksahaittoja.

Lähde:
Information från Läkemedelsverket 2014;25:17 ja www.legemiddelverket.no (4.2.2015)

Kirjoittanut:
Juhana E. Idänpään-Heikkilä
lääketieteen professori

Kuva:
Panthermedia

Korjaus alkuperäiseen artikkeliin. Parasetamolia ei ole vielä päätetty laittaa takaisin apteekkien hyllyille. Asia on nyt lausuntokierroksella, ja lopullinen päätös asiasta tehtäneen maaliskuussa. Mikäli se on myönteinen, tabletit siirtyvät apteekkimyyntiin syyskuun alusta.