Parkkila-Harju: Lääkärit eivät hyödy määräämistään lääkkeistä

Maanantaina MOT-ohjelmassa esitetty virheellinen väite nostaa aina säännöllisesti päätään.

Eilen Ylen MOT-ohjelmassa väitettiin, että lääkärit saisivat rahallista hyötyä määrätessään lääkkeitä potilailleen. Lääkäriliiton puheenjohtaja Marjo Parkkila-Harju sanoo, että sitkeä väite on väärä.

– Lääkärit eivät hyödy mitenkään määräämistään lääkkeistä. Paitsi hyötyvät tietenkin potilaan saaman hyödyn kautta, hän toteaa.

Parkkila-Harju ihmettelee, että mistä väite aina saa alkunsa. Todellisuuden kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.

– En osaa edes ajatella, että mitä se hyöty voisi olla tai mitä ihmiset luulevat sen olevan. Lääkärin täytyy olla riippumaton asiantuntija. Lääkärin pitää valita lääke aina tilanteeseen ja potilaalle sopivaksi.

Parkkila-Harju kertoo, että potilaalle pitää pystyä perustelemaan miksi jokin tietty lääke valitaan. Hyvä kommunikaatio näyttelee pääroolia.

– Verenpainelääkkeitä on useita, joten yritän aina kertoa potilaalle ymmärrettävällä tavalla miksi olen valinnut esimerkiksi diabeetikolle sen lääkkeen, joka suojaa munuaisia.

Potilaalle on hyvä kertoa myös mahdollisista vaihtoehdoista.

– Potilaat ovat hintatietoisia. Sen takia lääkkeiden hinnoista keskustellaan paljon. Tästä syystä, jos lääke on uudempi ja kalliimpi, niin keskustelen potilaan kanssa miksi se valittu lääke olisi parempi.

Keskiössä on kuitenkin lääkärin ammattitaito.

– Lääkärin kuuluu tehdä päätös sekä tietää mikä lääkitys on potilaalle se paras vaihtoehto, sanoo Parkkila-Harju.

Kirjoittaja:
Tuomas Keränen
toimittaja

Kuva: Markku Ojala

Uutinen on julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.