Pienipainoisilla keskosilla usein epäterveet elintavat aikuisena

Tutkimuksessa havaittiin, että pikkukeskosena syntyneet, terveet nuoret aikuiset harrastivat noin 50 prosenttia vähemmän kuntoliikuntaa kuin täysiaikaisena syntyneet.

Hyvin pienipainoisena syntyneet harrastavat aikuisena vähemmän kuntoliikuntaa ja heillä on epäterveellisemmät ruokailutottumukset täysiaikaisena syntyneisiin verrattuna, osoittaa Helsingin yliopistossa 19.12. tarkastettava väitöstutkimus.

Väitöstutkimuksen tekijä, lastentautien erikoislääkäri Nina Kaseva arvioi, että elintavat voivat osaltaan selittää pikkukeskosten verrokkeja suuremman pitkäaikaissairauksien riskin.

Kaseva havaitsi, että pikkukeskosena syntyneet, terveet nuoret aikuiset harrastivat noin 50 prosenttia vähemmän kuntoliikuntaa kuin täysiaikaisena syntyneet. He myös käyttivät päivittäin merkittävästi vähemmän maitotuotteita, vihanneksia, hedelmiä ja marjoja. Päivittäinen kalsiumin ja D-vitamiinin saanti oli heillä vähäisempää.

Myös stressivaste oli pikkukeskosena syntyneillä osittain verrokkiryhmää vaimeampi. Stressivasteella tarkoitetaan stressin laukaisemia muutoksia kehossa – kuten sykkeen nousua ja hormonaalisia muutoksia. Tulokset vahvistavat aiempia viitteitä stressivasteen ohjelmoitumisesta elämän alkuvaiheissa.

– Pikkukeskoset kokevat elämänsä varhaisvaiheissa stressaavia tilanteita, kuten kivuliaita toimenpiteitä tehohoitoon liittyen. Tämä voi muokata stressin aiheuttamia reaktioita läpi elämän, Kaseva toteaa.

Pikkukeskosiksi kutsutaan alle 1500 gramman painoisena syntyneitä lapsia. Pikkukeskosilla on lisääntynyt riski aikuisiän pitkäaikaissairauksiin kuten osteoporoosiin, diabetekseen ja sydän- ja verisuonisairauksiin. Väitöstutkimus laajensi ymmärrystä pikkukeskosena syntymisen ja aikuisiän sairausriskien välisistä mekanismeista.

– Pikkukeskosena syntyneet hyötyisivät erityisen paljon terveellisistä elämäntavoista, Kaseva sanoo.

Väitöstutkimuksessa mukana olleet olivat syntyneet pikkukeskosina vuosina 1978–1985 Uudellamaalla. Kaseva teki tutkimuksensa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella, Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa ja Lastenklinikalla.

Lähde:
Helsingin yliopisto
Physical activity, nutrition and stress response in young adults born preterm − determinants of health and disease : The Helsinki Study of Very Low Birth Weight Adults

Kuva:
Panthermedia