Pienten lasten astman yöaikaiseen kotiseurantaan uusi menetelmä

Impedanssipneumografia kertoo nukkuvan lapsen hengitystoiminnasta.

Pienten lasten astman yöaikaiseen kotiseurantaan uusi menetelmä Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Pienten lasten astman yönaikainen kotiseuranta onnistuu impedanssipneumografiamenetelmällä, ilmenee Tampereen yliopistossa väittelevän Javier Gracia-Tabuencan väitöstutkimuksesta.

IP-menetelmän avulla on mahdollista mitata yön aikaista hengitystoimintaa alle kouluikäisillä lapsilla kotioloissa.

Sisäänhengityksessä ilman määrää keuhkoissa lisääntyy. Biosähköisessä mittauksessa tämä näkyy lisääntyneenä vastuksena, eli impedanssi kasvaa. IP-mittauksessa käytetään neljää elektrodia, jotka sijoitetaan molempiin käsivarsiin ja kylkiin. Niiden avulla saadaan luotettava IP-mittaus keuhkojen alueelta.

Tampereen teknillisessä yliopistossa aiemmin tehdyssä tutkimuksessa on kehitetty pienikokoinen kannettava mittalaite ja signaalissa ilmenevien häiriöiden poistamiseen menetelmä, jotka ovat mahdollistaneet IP-mittauksen toteuttamisen kotioloissa.

Apua astman diagnosointiin ja seurantaan

Javier Gracia-Tabuenca jatkokehitti väitöskirjatyössään IP-mittauksen signaalinkäsittelyä. Keskeisenä tavoitteena oli unen aikaisen lepohengityksestä määritetyn virtaus-tilavuuskäyrän muodon hyödyntäminen astman arvioinnissa lapsilla ja imeväisikäisillä, joilla on toistuvia keuhko-oireita, kuten hengenahdistusta.

Alle kouluikäisten lasten astman diagnosointi ja seuranta on haastavaa. Nykyisin käytössä olevat laitteistot ja tekniikat edellyttävät hyvää yhteistyötä ja liikekoordinaatiota, jotka harvoin onnistuvat pieniltä lapsilta.

– Pienten lasten ja imeväisikäisten astmaan liittyvät keuhkoputkien supistumiset usein tapahtuvat tai pahenevat nukkuessa ja painottuvat etenkin aamuyöhön. Toistaiseksi näitä hengitysmuutoksia ja -oireita ei ole objektiivisia pystytty arvioimaan kotona, lasten tavanomaisessa ympäristössä, kertoo Gracia-Tabuenca tiedotteessa.

Hänen mukaansa IP-mittausmenetelmä ja lepohengitysanalyysi antavat hyvän arvion alempien hengitysteiden kaventumisesta imeväisikäisillä ja pienillä lapsilla.

– Astman vaikeusasteen määrittäminen kehitetyillä menetelmillä vaatii vielä jatkotutkimuksia.

Javier Gracia-Tabuencan lääketieteellisen tekniikan väitöskirjan Impedance pneumography for the nocturnal assessment of lower airway obstruction tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopistossa 4. joulukuuta.

Anne Seppänen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.

Oletko jo lukenut nämä?