Pienten lasten astman yöaikaiseen kotiseurantaan uusi menetelmä

Impedanssipneumografia kertoo nukkuvan lapsen hengitystoiminnasta.

Pienten lasten astman yönaikainen kotiseuranta onnistuu impedanssipneumografiamenetelmällä, ilmenee Tampereen yliopistossa väittelevän Javier Gracia-Tabuencan väitöstutkimuksesta.

IP-menetelmän avulla on mahdollista mitata yön aikaista hengitystoimintaa alle kouluikäisillä lapsilla kotioloissa.

Sisäänhengityksessä ilman määrää keuhkoissa lisääntyy. Biosähköisessä mittauksessa tämä näkyy lisääntyneenä vastuksena, eli impedanssi kasvaa. IP-mittauksessa käytetään neljää elektrodia, jotka sijoitetaan molempiin käsivarsiin ja kylkiin. Niiden avulla saadaan luotettava IP-mittaus keuhkojen alueelta.

Tampereen teknillisessä yliopistossa aiemmin tehdyssä tutkimuksessa on kehitetty pienikokoinen kannettava mittalaite ja signaalissa ilmenevien häiriöiden poistamiseen menetelmä, jotka ovat mahdollistaneet IP-mittauksen toteuttamisen kotioloissa.

Apua astman diagnosointiin ja seurantaan

Javier Gracia-Tabuenca jatkokehitti väitöskirjatyössään IP-mittauksen signaalinkäsittelyä. Keskeisenä tavoitteena oli unen aikaisen lepohengityksestä määritetyn virtaus-tilavuuskäyrän muodon hyödyntäminen astman arvioinnissa lapsilla ja imeväisikäisillä, joilla on toistuvia keuhko-oireita, kuten hengenahdistusta.

Alle kouluikäisten lasten astman diagnosointi ja seuranta on haastavaa. Nykyisin käytössä olevat laitteistot ja tekniikat edellyttävät hyvää yhteistyötä ja liikekoordinaatiota, jotka harvoin onnistuvat pieniltä lapsilta.

– Pienten lasten ja imeväisikäisten astmaan liittyvät keuhkoputkien supistumiset usein tapahtuvat tai pahenevat nukkuessa ja painottuvat etenkin aamuyöhön. Toistaiseksi näitä hengitysmuutoksia ja -oireita ei ole objektiivisia pystytty arvioimaan kotona, lasten tavanomaisessa ympäristössä, kertoo Gracia-Tabuenca tiedotteessa.

Hänen mukaansa IP-mittausmenetelmä ja lepohengitysanalyysi antavat hyvän arvion alempien hengitysteiden kaventumisesta imeväisikäisillä ja pienillä lapsilla.

– Astman vaikeusasteen määrittäminen kehitetyillä menetelmillä vaatii vielä jatkotutkimuksia.

Javier Gracia-Tabuencan lääketieteellisen tekniikan väitöskirjan Impedance pneumography for the nocturnal assessment of lower airway obstruction tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopistossa 4. joulukuuta.

Anne Seppänen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.