Pirkanmaa parantaa potilasturvallisuutta tiedonlouhinnalla

Tietojärjestelmä tunnistaa potilaskertomuksista automaattisesti potilasturvallisuuden vaarantumiseen viittaavia sanoja ja sanayhdistelmiä. Tuloksena saadaan arvokasta tietoa.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on valjastanut tietojärjestelmän etsimään potilaskertomuksista viitteitä potilasturvallisuuden vaarantumisesta.

– Potilasturvallisuutta voidaan ryhtyä parantamaan, kun ensin tunnistetaan ne tilanteet, joissa asiat ovat aikaisemmin menneet vikaan, sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri Erkki Kujansuu kertoo.

Tietojärjestelmä tunnistaa potilaskertomuksista automaattisesti potilasturvallisuuden vaarantumiseen viittaavia sanoja ja sanojen yhdistelmiä. Tuloksena saadaan kootusti tietoa siitä, millaiset seikat ovat vaikuttaneet tilanteissa, joissa potilaan tila on vaarantunut tai jopa johtanut kuolemaan.

Riskejä lisäävistä tapahtumista on koottu kansainvälisesti listauksia. Kirurgiassa näitä ovat esimerkiksi hoitojakson aikana ilmentyneet infektiot, haavaongelmat sekä ylimääräiset tutkimus- ja hoitotarpeet. Tällaisten viitteiden järjestelmällinen etsintä vapaamuotoisista potilaskertomusteksteistä on ollut työlästä ihmissilmin.

– Kun tunnistamme merkit ja tilanteet, pystymme kouluttamaan henkilökuntaamme ja parantamaan toimintaamme. Sen lisäksi, että potilasturvallisuus paranee, voimme myös toivon mukaan lyhentää hoitojaksoja ja säästää toimintakuluissa, Kujansuu toteaa.

Sairaanhoitopiirin potilasturvallisuuden louhintapalvelun tuottaa CGI.

THL:n mukaan Suomessa on arvioitu olevan potilaan kuolemaan johtavia haittatapahtumia vuosittain jopa 700–1700, ja laajempi joukko potilaita kärsii haittatapahtumista muun muassa pidentyneinä hoitoaikoina.

Miia Soininen
Kuva: Sami Perttilä

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.