Pohjois-Karjalan keskussairaala toiseksi paras keskussairaala

Tutkimus on osa Maailman paras sairaala -hanketta.

Tuoreessa Newsweek -lehden numerossa julkistettu kansainvälinen sairaalavertailu sijoittaa Pohjois-Karjalan keskussairaalan suomalaisten sairaaloiden kärkeen. Siun soten alueella toimiva Pohjois-Karjalan keskussairaala on vertailussa seitsemännellä sijalla. Se on keskussairaaloista toiseksi paras ja jättää taakseen Keski-Suomen, Mikkelin sekä Vaasan keskussairaalat. Pohjois-Karjalan keskussairaalan edelle sijoittuvista viisi on yliopistollisia sairaaloita.

Kansainvälinen vertailu tehtiin viime syksynä 21 maassa. Vertailukriteereitä on 21, joiden joukossa on esimerkiksi pääsy kiireelliseen lonkkamurtumaleikkaukseen 48 tunnin sisällä, sairaalakuolemien määrä, kivun kokemus pitkäaikaisessa hoidossa ja verenmyrkytysten määrä sairaalahoidon aikana.

Suosituksia ammattilaisilta lähes 50 000 sairaalalle

Vertailun on tehnyt kansainvälinen tietopohjaisiin markkinatutkimuksiin erikoistunut Statista yhteistyössä vakuutusyhtiö GeoBluen ja Newsweek -lehden kanssa. Tutkimus on osa Maailman paras sairaala -hanketta, ja siihen kutsuttiin osallistumaan yli 70 000 lääketieteen ammattilaista. Suosituksia ammattilaiset antoivat lähes 50 000 sairaalalle, joiden keskinäinen vertailu tehtiin sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla.

Tutkimuksessa korostetaan, että pisteet ovat keskenään verrattavissa vain kansallisella tasolla, sillä kansainvälisessä vertailussa on käytetty tasoituskerrointa pistejakauman vinouman estämiseksi. Suomalaissairaaloista korkeimman sijoituksen koko maailmassa sai Helsingin yliopistollinen sairaala ja oli sijalla 25. Suomalaissairaaloiden vertailussa käytettiin vain lääketieteen ammattilaisten suosituksia, sillä Suomessa ei kerätä keskitettyä dataa asiakastyytyväisyydestä.

Vertailussa olivat mukana USA, Kanada, Saksa, Ranska, Iso-Britannia, Italia, Espanja, Sveitsi, Alankomaat, Ruotsi, Tanska, Norja, Suomi, Israel, Etelä Korea, Japani, Singapore, Intia, Thaimaa, Australia ja Brasilia.

Kirjoittaja
Ulla Toikkanen
toimittaja

Uutinen on julkaistu aikaisemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.