Potilasvahinkoilmoitusten määrän kasvu taittui

Potilasvahinkoilmoituksia tehtiin ensimmäistä kertaa vähemmän kuin edeltävänä vuonna.

Koko 2010-luvun ajan potilasvahinkoilmoitukset ovat kasvaneet, tiedottaa Potilasvakuutuskeskus. Vuodesta 2010 vuoteen 2016 kasvua oli päälle 20 prosenttia. Viime vuonna Potilasvakuutuskeskus vastaanotti kuitenkin 8 655 potilasvahinkoilmoitusta, mikä oli vuosikymmenen aikana ensimmäistä kertaa vähemmän kuin edeltävänä vuonna. Ilmoituksia oli yhteensä 338 vähemmän. Niitä oli kuitenkin hieman enemmän kuin vuonna 2015.

– Trendi on samansuuntainen kuin muissa Pohjoismaissa, joissa ilmoitusmäärät ovat kuluvan vuosikymmenen aikana myös merkittävästi kasvaneet. Kasvu näyttäisi niissäkin kuitenkin parin viime vuoden aikana tasaantuneen tai kääntyneen hienoiseen laskuun. Nähtäväksi jää, onko lasku meillä vain tilapäinen poikkeama vai onko ilmoitusmäärä kääntynyt pidempiaikaiseen laskuun, kertoo tiedotteessa Potilasvakuutuskeskuksen yksikönjohtaja Minna Plit-Turunen.

Tapauksista lähes kaikki ratkaistiin, mutta korvattavia tapauksia niistä oli 27 prosenttia.

Lue lisää: Olipa tarkastus!

Yleisimmät korvattavat potilasvahingot olivat sattuneet lonkan ja polven tekonivelleikkauksissa. Seuraavaksi eniten korvataan hammashoidollisia toimenpiteitä, useimmiten juurihoitoon tai proteettiseen hoitoon liittyen.

– Koska tekonivelleikkauksia tehdään paljon – viime vuonna noin 25 000 – niissä tapahtuu myös runsaasti potilasvahinkoja, kertoo Potilasturvallisuuslääkäri Maiju Welling.

PVK on ratkaissut 30 vuoden aikana yli 200 000 sille ilmoitettua tapausta. Niistä korvattaviksi on arvioitu noin 68 000. Korvauksia on maksettu potilasvahingon kärsineille yli 560 miljoonaa euroa.

kirjoittaja:
Tuomas Keränen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkossa.