PSA-seulonta amerikkalaisittain

Eturauhassyövän seulonnassa tavanomainen tavoite mahdollisimman monen syövän löytämisestä ei päde.

Yhdysvalloissa eturauhassyöpäkuolleisuus on pienentynyt 50 vuodessa 37 % ja vasta etäpesäke­vaiheessa diagnosoitujen tautien määrä 30 viime vuoden aikana 62 %. Muutokset ovat selvästi suurempia kuin eurooppalaisessa ERSPC-tutkimuksessa, joka tuloksiltaan oli seulonnan suhteen myönteisin kolmesta suuresta eturauhassyöpätutkimuksesta. Kahden tunnetun amerikkalaisen asiantuntijan katsaus käsittelee PSA-seulonnan osuutta ­eturauhassyöpäkuolleisuuden vähene­miseen.

Kirjoittajat uskovat, että seulonta paljasti taudit ennen metastasointia ja potilaat hyötyivät varhaisesta LHRH-­agonistihoidon aloituksesta. Kuolleisuuden pieneneminen perustuu siis enemmän aggressiivista tautia sairastavien potilaiden lääkehoitoon kuin eturauhaseen rajoittuneiden syöpien kuratiiviseen hoitoon. Ero ERSPC-tutkimukseen oli seurausta seulontavälin erosta: Yhdysvalloissa PSA-seulonta tehdään vuosittain, eurooppalaistutkimuksessa 2–4 vuoden välein.

Vähentynyt edenneiden, tautispesi­fisen kuoleman aiheuttavien syöpien löytyminen on onnistuneen seulonnan edellytys, samoin kuin se, että varhain aloitettu hoito on myöhemmin aloitettua tehokkaampi.

PSA-seulonta ei ole kuitenkaan suositeltavaa, koska se edustaa oppikirja­esimerkkiä ylidiagnostiikasta ja ylihoidosta. Yhdysvalloissa yli miljoonalla miehellä todettiin kliinisesti merkityksetön ”syöpä” ja heidät hoidettiin patologisen löydöksen perusteella, vaikka se ei olisi aiheuttanut oireita eikä kuolemaa.

Lisäksi eturauhassyöpäkuolleisuus voi olla harhaanjohtava seulonnan mittari, koska pitkäikäisyys edellyttää kokonaiskuolleisuuden vähenemistä. Elämänlaatu on mittarina elinajan pituuden veroinen. Tilanne olisi toinen, jos seulonta auttaisi välttämään metastasoineen eturauhassyövän aiheuttamat kivut. Siitä ei aina kuitenkaan ole takeita.

Lisäksi elämänlaadulla on kaksi puolta. Eturauhassyövän hoidolla on ikäviä jälkiseurauksia: leikkaus ja sädehoito voivat aiheuttaa impotenssia, inkontinenssia sekä suolen ja rakon ongelmia, antiandrogeenihoito puolestaan kuumia aaltoja, elinvoiman heikkenemistä ja metabolisen oireyhtymän.

Eturauhassyövän seulonnassa tavanomainen tavoite mahdollisimman monen syövän löytämisestä ei päde. Todellisen tähtäimen pitäisi olla vain niiden syöpien löytämisessä, joilla on merkitystä.

Welch HG, Albertsen PC. Reconsidering prostate cancer mortality – The future of PSA screening. N Engl J Med 2020;382:1557–63.

Ossi Lindell

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 37/2020.