PSA-testi saa haastajan Ruotsissa

Uusi STHLM3-testi löytää paremmin aggressiivisen eturauhassyövän ja vähentää biopsioiden tarvetta.

Karoliinisen Instituutin tutkijat ovat kehittäneet uuden testin eturauhassyövän seulontaan. Verestä tehtävä STHLM3-testi yhdistää merkkiaineiden ja kliinisten tietojen kuten iän ja sukutaustan analyysin.

Menetelmällä on etuja PSA-testiin nähden. Lancet Onclology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan se löytää paremmin aggressiivisen eturauhassyövän ja vähentää biopsioiden määrää kolmanneksella.

PSA-testiä ja uutta menetelmää vertailevassa tutkimuksessa oli 58 818 tukholmalaismiestä, jotka olivat 50–69-vuotiaita. Noin 6 777 heistä sairastui eturauhassyöpään vuosina 2012–2014.

– Tulokset ovat lupaavia. Jos eturauhassyöpään saadaan tarkempi testi, säästämme potilaita tarpeettomilta kärsimyksiltä samalla kun säästämme yhteiskunnan resursseja. STHLM3- testi on saatavilla Ruotsissa maaliskuussa 2016 ja aloitamme nyt sen validoinnin muissa maissa ja etnisissä ryhmissä, professori Henrik Grönberg sanoo.

PSA-perusteiseen seulontaan liittyvistä ongelmista ja ylidiagnostiikasta on keskusteltu laajasti. PSA-testaus tuottaa huomattavan määrän vääriä positiivisia tuloksia.

Aiheesta kertoo myös ruotsalainen Läkartidningen.

Miia Soininen
toimittaja
Kuva: PantherMedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla

Lue myös:

Vakava sairaus koskettaa parisuhdetta

Mitä seuraa, jos PSA-tutkimuksia rajoitetaan?

Aggressiivisen eturauhassyövän leviämistä estävä täsmäyhdiste löydetty