Psykoosisairauksien periytyvyyttä selvittävä suurhanke käynnistyy Suomessa

Tavoitteena on saada vähintään 10 000 suomalaista potilasta mukaan tutkimukseen.

Suomessa käynnistyy tänä syksynä psykoosisairauksien periytyvyyttä selvittävä laaja kansainvälinen tutkimus. Kolmivuotisen SUPER-tutkimuksen päätavoitteena on saada lisätietoa psykoosisairauksien perinnöllisistä syistä ja sitä kautta tautimekanismeista ja kehittää tämän tiedon pohjalta uusia hoitoja ja lääkkeitä.

Tutkimusta johtaa Helsingin yliopiston Suomen molekyylilääketieteen instituutti FIMM yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä yliopistollisten keskussairaaloiden kanssa. Se on saanut 10 miljoonan dollarin ulkomaisen rahoituksen Stanley Center for Psychiatric Research –laityokselta. Hanke käynnistyy ensimmäiseksi Tampereen, Oulun ja Kuopion yliopistollisten sairaaloiden alueilla ja leviää myöhemmin kattamaan koko Suomen. Näytteet tallennetaan THL Biopankkiin.

Geenejä voidaan menestyksellisesti tutkia vain, jos osallistujia on riittävän paljon. Tavoitteena onkin saada vähintään 10 000 suomalaista potilasta mukaan tutkimukseen. Tutkittavien rekrytointi on jo käynnistynyt.

Lue lisää tutkimuksesta.

Lähde:
THL