Punainen Risti laajentaa avustusoperaatiota Kreikassa

SPR:n mukaan Kreikassa on vakavan humanitaarisen kriisin ainekset.

Kansainvälinen Punainen Risti laajentaa avustusoperaatiotaan Kreikassa. Suomen Punainen Risti lähettää terveydenhuollon asiantuntijan tukemaan operaatiota ja on valmiina lähettämään myös terveydenhoidon yksiköitä.

SPR:n mukaan humanitaarinen tilanne Kreikassa on huonontunut sen jälkeen, kun Makedonia sulki Kreikan vastaisen rajan. Arvioiden mukaan noin 20 000 pakolaista ja siirtolaista on jumissa Pohjois-Kreikassa Makedonian vastaisella rajalla ja 10 000 pääkaupungissa Ateenassa. Myös Piraeuksen satamakaupungissa ja Kreikan saarilla on tuhansia ihmisiä jumissa.

– Ihmisten määrä rajalla kasvaa koko ajan. Jos tilanne ei muutu, voi rajalla olla muutaman viikon jälkeen kymmeniä tuhansia ihmisiä lisää. Tässä on vakavan humanitaarisen kriisin ainekset, sanoo SPR:n kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Andreas von Weissenberg.

SPR:n mukaan mukaan Kreikan ja Makedonian rajalle saapuu päivittäin satoja uusia ihmisiä, ja yli puolet Kreikkaan nyt saapuvista on naisia ja lapsia.

– Idomenin pakolaisleiri Pohjois-Kreikassa on sietokykynsä rajoilla. Osa ihmisistä joutuu nukkumaan yönsä ulkona sateessa ja kylmässä, sillä telttoja ei riitä kaikille, SPR:n tiedotteessa kerrotaan.

Kirjoittaja:
Miia Soininen
toimittaja

Kuva: Idomenin pakolaisleiri, Caroline Haga / IFRC