Punaisen Ristin Ebola-klinikalle lähdössä myös suomalaisia

Ensimmäiset suomalaiset avustustyöntekijät saattavat lähteä tällä viikolla Sierra Leoneen perustettavalle Ebola-potilaiden eristysklinikalle.

Ensimmäiset suomalaiset avustustyöntekijät saattavat lähteä tällä viikolla hoitamaan Ebola-potilaita.

Suomen Punainen Risti on hakenut hoitohenkilökuntaa Sierra Leoneen perustettavalle eritysklinikalle.

Kiinnostuneita on ollut parikymmentä, mutta vakavasti lähtöä suunnittelevia on muutamia, kertoo SPR:n terveydenhuollon neuvonantaja Tiina Saarikoski.

– Nyt järjestellään käytännön asioita, kuten lähtijöiden työn kannalta sopivaa aikataulua. Lentojen järjestäminenkin on haastavaa, sillä osa lentoyhtiöistä on lopettanut lennot alueelle. Jos lennot saadaan järjestymään, on mahdollista, että ensimmäiset lähtevät jo ensi viikolla.

Suomesta lähtöä suunnittelevien joukossa on yksi logistikko ja muutama sairaanhoitaja. Tyypillisimmillään komennukset kestävät kuukauden.

– Lääkäreitä ei ole tässä vaiheessa lähdössä, Saarikoski kertoo.

50–60 potilaan klinikka

Telttaklinikkaa pystytetään parhaillaan yhteistyössä Punaisen Ristin, WHO:n ja paikallisten terveysviranomaisten kanssa Sierra Leonen Keneman kaupunkiin.

– Tiloja on suunniteltu alustavasti 50–60 potilaalle. Henkilökuntaa tarvitaan klinikan toimintaan yli 50, Saarikoski kertoo.

Alkuvaiheessa henkilökunta on pitkälti kansainvälistä.

– Paikallisesti on runsaasti pelkoa ja haluttomuutta hoitaa Ebolaa sairastavia potilaita, sillä huonon suojauksen takia paikallista henkilökuntaa on sairastunut ja kuollut. Kun luottamus palaa, niin toivottavasti saadaan paikallista henkilökuntaa rekrytoitua, Saarikoski sanoo.

Henkilökuntaa tarvitaan riittävästi, jotta hoito vaativissa oloissa sujuu.

– Työtä tehdään kolmessa vuorossa, mutta vuorojenkin aikana on pakko pitää ylimääräisiä taukoja kuuman ja kostean sään ja raskaiden suojavarusteiden takia.

WHO:n tuoreimpien tietojen mukaan Guineasta, Liberiasta, Nigeriasta ja Sierra Leonesta on todettu kaikkiaan 1 711 Ebola-tapausta. Kuolleita on 932.

Maria van der Meer
toimittaja

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.

Kuva: Sierra Leonen Kailahunin alueella epidemiaan on toistaiseksi kuollut 50 ihmistä. Punaisen Ristin työntekijät valmistelevat kuolleet hautajaisia varten, hautaavat vainajat ja desinfioivat asuintalot. Katherine Müller / IFRC