Punoitus ei riitä merkiksi lapsen korvatulehduksesta

Punoitus ei riitä korvatulehdusdiagnoosiin eivätkä kaikki lapsen korvalöydökset tarvitse antibioottihoitoa. Tärkein syy hakeutua lääkäriin on lapsen poikkeava yleisvointi, joka herättää huolta vanhemmissa, lastenlääkärit ja korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärit sanovat.

Mikään yksittäinen oire ei ole varma merkki korvatulehduksesta, joka kehittyy lähes pelkästään flunssaoireiden yhteydessä, muistuttavat lastenlääkärit sekä korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärit. He ohjeistavat, että vanhempien kannattaa antaa kipulääkettä korvakipuisen lapsen olon helpottamiseksi. Oirelääkitys ei haittaa diagnoosin tekemistä.

Erikoislääkärien mukaan tärkein syy hakeutua lääkäriin on lapsen poikkeava yleisvointi, joka herättää huolta vanhemmissa. Jos lapsi ei ole vakavasti sairas, oirelääkityksen avulla voi odottaa muutaman päivän, jotta pääsee omalle lääkärille, joka on paras tuki lapsiperheen sairauskierteessä.

Lääkärikäynnillä on tärkeää, että vanhemmat pitävät lasta turvallisen lujassa syliotteessa, jolloin pelokaskin lapsi usein rauhoittuu. Kun korvat tutkitaan, eniten kipua aiheuttaa lapsen liikkuminen.

Turhista antibioottikuureista haittaa

Punoitus ei riitä korvatulehdusdiagnoosiin eivätkä kaikki korvalöydökset tarvitse antibioottihoitoa. Väärillä diagnooseilla ja turhaan aloitetuilla antibioottikuureilla voi olla haitallisia seurauksia, lääkärit muistuttavat.

– Sairastunut lapsi aiheuttaa ymmärrettävästi huolta perheessä. Korvatulehdusten ylidiagnostiikka voi kuitenkin leimata lapsen virheellisesti ja johtaa turhiin antibioottikuureihin, jopa tarpeettomaan tärykalvoputkitukseen. Virheellinen korvatulehdusdiagnoosi voi myös viivästyttää lapsen oireilun todellisen syyn havaitsemista, erikoislääkärit tähdentävät.

He painottavat, että oireileva lapsi tarvitsee lääkärin kokonaisvaltaista sairauden ja yleistilan arviointia, ei pelkästään korvaan katsomista.

Noin 80 prosenttia lapsista sairastaa ainakin yhden korvatulehduksen ja noin 15 prosenttia lapsista kärsii toistuvista korvatulehduksista. Vanhempien on kuitenkin hyvä tietää, että lähes aina pahin on ohi, kun lapsi on täyttänyt kaksi vuotta.

Turun Lääketiedepäivillä lasten korvatulehduksista tänään 7.11. puhuneet erikoislääkärit katsovat, että jokaisella lääkärillä tulisi olla käden ulottuvilla laadukas korvalamppu, tympanometri ja välineitä vaikun poistoon. Heille tulisi myös antaa riittävästi aikaa potilaita varten: uusi käynti on potilaalle parempi vaihtoehto kuin pikaisesti tehty epäselvä diagnoosi.

Kuva: Kuvapörssi