Raskaudenaikaiset syövät lisääntyvät

Raskaus voi myös hidastaa syövän puhkeamista tai haitata syövän toteamista, ja raskauteen liittyvä syöpä on harvinaisempi kuin syövän esiintyminen vastaavanikäisessä perusväestössä.

Keskenmenoon tai synnytykseen päät­tyneen raskauden ja lapsivuodeajan ­ku­luessa diagnosoitujen syöpätapausten määrä lisääntyi Tanskassa vuosina 1977–2006 lähes 3 % vuodessa. Tutkimuksen alussa kaikista Tanskan syöpätapauksista 5,4 % ilmeni raskauden yhteydessä ja tutkimuksen lopussa 8,3 %. Yleisimmät syöpätyypit olivat melanooma, kohdunkaulan syöpä ja rintasyöpä.

Raskaana olevien naisten iän lisääntyminen oli todennäköisin syy muutokseen, mutta myös ikätekijän vakioinnin jälkeen syöpien määrän vuosittainen kasvu oli merkitsevä 1,6 %, ja syöpien lisääntyminen havaittiin kaikissa naisten ikäryhmissä. Myös Norjassa, Ruotsissa ja Yhdysvalloissa on tehty vastaavia havaintoja.

Naisen ikää lukuun ottamatta tässä tanskalaisen syöpärekisterin aineistossa ei todettu selkeää selitystä syövän lisääntymiselle. Diagnostiikan paraneminen voisi vaikuttaa asiaan, samoin elintavat, joskaan Tanskassa varsin yleisestä naisten tupakoinnista tutkimus ei maininnut sanaakaan.

Toisaalta raskaus voi myös hidastaa syövän puhkeamista tai haitata syövän toteamista, ja raskauteen liittyvä syöpä on harvinaisempi kuin syövän esiintyminen vastaavanikäisessä perusväestössä.

Raskaudenaikaisen syövän hoito­menetelmiä on tarpeen kehittää syöpätapausten lisääntyessä, ja mm. raskaudenkeskeytyksen tarvetta ja merkitystä on tutkittava.

Eibye S, Kjaer S, Mellemkjaer L. Incidence of pregnancy-associated cancer in Denmark, 1977–2006. Obstet Gynecol 2013;122:608–17.

Pertti Kirkinen
professori

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 37/2013