Raskauksien välillä lihominen suurentaa kohtukuoleman vaaraa

Tutkituista naisista 15 prosenttia lihoi 6–11 kiloa raskauksien välisenä aikana ja 6 prosenttia enemmän. Tutkimus perustui yli 450 000 ruotsalaisnaisen rekisteritietoihin.

Ylipainoisuus on tunnettu kohtukuolemien riskitekijä, mutta riskit suurentuvat myös normaalipainoisilla naisilla, joille kertyy liikakiloja raskauksien välillä.

Ruotsalaisaineistoon perustuvan tutkimuksen mukaan riskit suurentuvat yli kuusi kiloa lihovilla. Tulosten perusteella kohtukuolemat ovat heillä 30–50 prosenttia yleisempiä kuin naisilla, joiden paino ei merkittävästi muutu raskauksien välillä. Tämä havaittiin riippumatta siitä, minkä painoinen äiti oli ensimmäisen raskauden aikana.

Vastaavanlainen painonnousu suurensi myös lapsen riskiä menehtyä ensimmäisen elinvuotensa aikana, mutta tämä havaittiin vain naisilla, jotka olivat olleet normaalipainoisia ensimmäisen raskauden aikana. Liikakiloihin liittyvät riskit kuitenkin pienentyivät, jos ylipainoinen äiti onnistui laihduttamaan ennen raskautta.

Tutkituista naisista 15 prosenttia lihoi 6–11 kiloa raskauksien välisenä aikana ja 6 prosenttia enemmän. Tutkimus perustui yli 450 000 ruotsalaisnaisen rekisteritietoihin.

Raskauksien välissä lihominen on aiemmin yhdistetty myös suurentuneeseen pre-eklampsian eli raskausmyrkytyksen, raskausdiabeteksen ja ennenaikaisen synnytyksen riskiin. Myös nämä riskit ovat suuremmat naisilla, jotka ovat normaalipainoisia ensimmäisen raskauden aikana.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Lancet-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Lancet 2015;DOI:10.1016/S0140-6736(15)00990-3

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.