Ruotsissa pohditaan sijaissynnytysten sallimista

Ruotsin valtakunnallinen lääkintäeettinen neuvosto (SMER) puoltaa sijaissynnytysten sallimista Ruotsissa. Ehtona olisi, että sijaissynnyttäjä ei saisi rahallista hyötyä.

Ruotsin valtakunnallinen lääkintäeettinen neuvosto (SMER) puoltaa sijaissynnytysten sallimista Ruotsissa. Ehtona olisi, että sijaissynnyttäjä ei saisi rahallista hyötyä.

Lisäksi SMER edellyttää, että sijaissynnyttäjän pitäisi olla lapsen vanhempien lähisukulainen, hänellä pitäisi olla omia lapsia eikä hän saisi olla sijaissynnyttämänsä lapsen geneettinen äiti. Sekä sijaissynnyttäjän, että lapsen tulevien vanhempien soveltuvuus pitäisi selvittää huolellisesti etukäteen. Heidän pitäisi myös saada tukea ja neuvoja prosessin aikana. Lapsella pitäisi olla oikeus saada tietää alkuperästään ja sijaisäidistään.

Neuvoston jäsenten enemmistö pitää altruistista sijaissynnyttäjyyttä näillä ehdoilla eettisesti hyväksyttävänä. Vähemmistön mielestä kaikki sijaissynnyttämisen tavat ovat epäeettisiä.

Neuvosto on yksimielisesti sillä kannalla, ettei Ruotsissa pidä sallia kaupallisia sijaissynnytyksiä eli sitä, että vanhemmat maksaisivat sijaissynnyttäjälle. Tällä hetkellä Ruotsiin tulee jonkin verran lapsia, jotka ovat syntyneet sijaissynnyttäjälle ulkomailla. Neuvosto painottaa, että näitä lapsia pitää kohdella samoilla ehdoilla kuin Ruotsissa syntyneitä. Tämä ongelma tulee säilymään riippumatta siitä, hyväksytäänkö sijaissynnytykset Ruotsissa. Siksi olisi tärkeää tarkentaa myös ulkomaisia sijaissynnytyksiä koskevaa sääntelyä.

Suomessa oikeusministeriö on luvannut kevään aikana pohtia, olisiko hedelmöityshoitolakia syytä muuttaa ja sijaissynnytykset sallia.

Hertta Vierula
toimittaja
Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.

Lue myös: Sijaissynnyttäjä valittava tarkasti.

Lue lisää jutun aiheesta