Sairaalaan vasta leikkauspäivän aamuna

Perinteinen tapa kierrättää leikkaukseen tuleva potilas vuodeosaston kautta pitäisi jättää historiaan, sanoo Hyvinkäällä kehitetystä ”leikkaukseen kotoa” -mallista väittelevä LL Jaana Laisi.

Suunniteltuihin leikkauksiin tulevat potilaat voivat hyvin saapua sairaalaan vasta leikkauspäivän aamuna sen sijaan, että he joutuisivat viettämään sairaalassa jo leikkausta edeltävän yön. Hyvinkään sairaalassa kehitetty "leikkaukseen kotoa" -menettely on osoittautunut kustannustehokkaaksi ja potilaille turvalliseksi.

Leikkaukseen kotoa (LEIKO) -prosessi kehitettiin 2000-luvulla vastaamaan kasvavan potilasmäärän ja lisääntyvän resurssi- ja henkilöstövajeen epäsuhtaan.

LL Jaana Laisi selvitti väitöstutkimuksessaan käytännön kustannustehokkuutta, turvallisuutta ja vaikutusta leikkaustuloksiin. Tutkimuksessa oli mukana noin 13 000 potilasta.

LEIKO-prosessissa kaikki suunnitellusti leikkaukseen tulevat potilaat saapuvat leikkauspäivän aamuna suoraan leikkaussalien vieressä sijaitsevan vastaanottoyksikön kautta leikkaussaliin käymättä lainkaan vuodeosastolla. Prosessi on sama riippumatta leikkaustyypistä tai leikkauksen jälkeisestä sairaalahoidosta. Vain suurimman riskin potilaat käyvät polikliinisesti leikkausta edeltävässä anestesiologisessa arviossa.

Prosessin käyttöönotto ei vaikuttanut potilaiden komplikaatioiden tai kuolleisuuden määrään leikkauksen jälkeen.

– Yli 90 % potilaista soveltuu tulemaan suoraan leikkaukseen leikkauspäivän aamuna.

Vain neljäsosa potilaista ohjattiin leikkausta edeltävään polikliiniseen anestesia-arvioon. Nämä potilaat olivat sairaampia ja heidän leikkauksensa oli vaativampi. Komplikaatioiden määrä leikkauksen aikana tai sen jälkeen ei riippunut poliklinikkakäynnistä.

Kaikista suunnitelluista leikkauksista peruttiin 4,5 %, mikä on hyvää kansainvälistä tasoa. Yli 70 % peruutuksista johtui potilaslähtöisistä syistä. Yleisin yksittäinen syy oli se, että leikkaus ei ollut enää tarpeellinen. Suurimmat peruutusprosentit olivat käsikirurgian ja ortopedian erikoisaloilla.

Laisin mukaan LEIKO-prosessiin siirtyminen laajemmin Suomessa voi tuottaa merkittävää säästöä leikkaustoimintaan.

LL Jaana Laisin väitöskirja "From Home To Operation (FHTO) – a preoperative process" (Leikkaukseen kotoa (LEIKO) – preoperatiivinen prosessi) tarkastetaan Helsingin yliopistossa 30.11.

Kuva: Pixmac

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.

Lue lisää jutun aiheesta