Sairaalalääkkeiden myynti nousi vuodessa viidenneksen

Kela ja Fimea julkaisivat vuosittaisen lääketilaston.

Lääkkeiden myynti ja korvausmenot kasvavat edelleen, ilmenee Kelan ja Fimean julkaisemasta Suomen lääketilastosta 2018.

Vuonna 2018 lääkkeiden myynti oli 3 287 miljoonaa euroa. Kasvua edellisvuodesta oli 6,8 prosenttia.

Erityisen paljon kasvoi sairaalalääkkeiden myynti. Tukkuhinnoin laskettuna sairaaloihin ja muihin laitoksiin myytiin lääkkeitä 745 miljoonalla eurolla. Kasvua oli 19,8 prosenttia. Vuonna 2017 myynti oli noussut 7,8 prosenttia. Edellisellä tilastointikerralla eli vuonna 2017 sairaalalääkkeiden tukkuhinnoin laskettu myynti oli noussut 7,8 prosenttia vuodesta 2016.

Todelliset sairaalalääkkeiden hinnat ovat jonkin verran tukkuhintoja alempia, koska sairaalat kilpailuttavat lääkehankinnat.

Avohoidon reseptilääkkeitä myytiin 2 188 miljoonalla eurolla, itsehoitolääkkeitä 355 miljoonalla eurolla.

Lääkekorvaukset kasvoivat viisi prosenttia

Lääkkeiden korvausmenot kasvoivat 5,3 prosentilla 1 460 miljoonaan euroon.

Voimakkain kasvu lääkekorvausmenoissa johtui syöpälääkkeistä ja immuunivasteen muuntajista sekä veritautien lääkkeistä. Syöpälääkkeissä ja immuunivasteen muuntajissa menojen kasvu johtui uusista lääkkeistä. Niiden käyttäjämäärät ovat pieniä mutta hinnat korkeita.

Veritautien lääkkeiden käyttäjämäärä ja kustannukset kasvoivat siksi, että uusimpien verenohennuslääkkeiden korvattavuus laajeni vuonna 2018 uusiin käyttöaiheisiin.

Kulutukseltaan suurimpien lääkeryhmien korvausmenot pääsääntöisesti pienenivät. Tällaisia ryhmiä olivat sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeet, hengityselinten sairauksien lääkkeet ja hermoston sairauksien lääkkeet.

Minna Pihlava

Julkaistu alun perin Lääkärilehden verkkosivuilla 7.1.2020