Sairaalapaikkoja ei olisi riittänyt kaikille Uudellamaalla ilman koronarokotuksia

Husin ja kuntien vuodeosastoilla potilaita on edelleen yli sata.

Meilahden teho-osaston kohortti huhtikuussa 2021.
Ville Männikkö/HUS
Meilahden teho-osaston kohortti huhtikuussa 2021.

Koronaviruksen aiheuttamia tautitapauksia ilmenee edelleen paljon Uudellamaalla, tiedottaa Hus . Tehohoidossa koronapotilaita on nyt alle viisi, mutta Husin ja kuntien vuodeosastoilla potilaita on edelleen yli sata.

– Ilman rokotuksia omikronvariantti olisi johtanut siihen, että sairaalakapasiteettimme ei olisi riittänyt kaikkien potilaiden hoitoon, Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoo tiedotteessa.

Hän muistuttaa, että koronarokotusten ottaminen on tärkeää. Husin alueella 18 vuotta täyttäneistä on kokonaan rokottamatta vielä noin 170 000.

Uusimaa on edelleen leviämisaluetta, ja tartuntoja on todettu paljon. Laboratoriotestillä on todettu 10 000 – 15 000 tartuntaa viikoittain. Husissa analysoiduista näytteistä lähes puolet on positiivisia. Jätevesinäytteissä koronaviruksen määrät ovat korkeita ja noususuunnassa.

Rajoituksia on suurilta osin poistettu, joten hyvät terveysturvallisuustoimet ja vastuullinen käytös korostuvat. Maskin käyttöä suositellaan rokotusuojan tasosta riippumatta kaikille 12 vuotta täyttäneille julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, joissa on muita ihmisiä.

Lähityöhön suositellaan astettaista paluuta, jossa yhdistyy etä– ja lähityö.

Asiakastiloissa ja yleisölle avoimissa tiloissa tulee kiinnittää huomiota toimenpiteisiin, joilla voidaan estää koronataudin leviämistä.

Tiiamari Pennanen

Uutinen on julkaistu Lääkärilehdessä 7.3.2022.