Sinkki-imeskelytabletit voivat lyhentää flunssan kestoa

Flunssan kesto voi lyhentyä keskimäärin kolmanneksella, selviää Helsingin yliopistossa tehdystä tutkimuksesta.

Helsingin yliopiston dosentti Harri Hemilä selvitti seitsemän satunnaistetun tutkimuksen perusteella mihin sinkin teho flunssaa vastaan perustuu. On tärkeää, että sinkki vapautuu tableteista jo nielussa, koska muuten tabletit ovat tehottomia. Joissakin Suomessa markkinoilla olevissa imeskelytableteissa on sinkkisitraattia, joista sitraatti sitoo sinkin tehokkaasti. Siksi sinkkisitraattia sisältävät imeskelytabletit ovat tehottomia, todetaan Helsingin ylipiston tiedotteessa.

Sinkkisitraatin lisäksi sinkki-imeskelytableteissa sinkin suoloina on myös sinkkiasetaattia ja sinkkiglukonaattia. Kaikkein tehokkain sinkin vapauttaja imeskelytableteissa on sinkkiasetaatti.

Hemilän kolmessa tutkimuksessa käytettiin sinkkiasetaattia ja flunssat lyhentyivät keskimäärin 40 prosenttia. Neljässä tutkimuksessa sinkkitableteissa käytettiin sinkkiglukonaattia ja flunssat lyhentyivät keskimäärin 28 prosenttia. Sinkki-imeskelytabletit lyhensivät näissä seitsemässä tutkimuksessa flunssan kestoa keskimäärin 33 prosenttia.

Hemilä selvitti myös annoksen vaikutusta imeskelytablettien tehokkuuteen. Selvisi, että suuret annoskoot eivät paranna tehoa, vaan tärkeämpää on aloittaa imeskelytablettien käyttö heti flunssan alettua. Hemilän mukaan imeskelytableteista on tuskin hyötyä, jos niiden käytön aloittaa useita päiviä flunssan alkamisen jälkeen.

Hemilä muistuttaa, että tabletteja ostaessa flunssapotilaan kannattaa myös tarkistaa, ettei niissä ole sinkkisitraattia.

Tutkimus on julkaistu Journal of the Royal Society of Medicine Open -lehdessä.

kirjoittaja:
Tuomas Keränen
toimittaja

Kuva: Panthermedia