Skitsofreniaa sairastavat myös dementian vaarassa

Kahdeksankymmenen vuoden iässä skitsofreniapotilaista 7,4 prosenttia sairasti dementiaa, kun terveistä samanikäisistä oli sairastunut 5,8 prosenttia.

Tanskalaistutkimuksen mukaan skitsofreniaa potevat saattavat sairastua dementiaan hieman muuta väestöä todennäköisemmin. Riski koskee etenkin varhaisia, ennen 65 vuoden ikää diagnosoitavia dementioita.

Tanskalaisten tulokset julkaistiin Jama Psychiatry -lehdessä, ja niiden perusteella skitsofreniaa sairastavien riski sairastua dementiaan on noin kaksi kertaa suurempi kuin samanikäisten terveiden. Alle 65-vuotiaiden sairastumisriski on puolestaan lähes nelinkertainen verrattuna terveiden riskiin.

Kahdeksankymmenen vuoden iässä skitsofreniapotilaista 7,4 prosenttia sairasti dementiaa, kun terveistä samanikäisistä oli sairastunut 5,8 prosenttia.

Tutkimus ei osoita, mistä skitsofreniaa sairastavien dementiariski johtuu, mutta aiempien tutkimusten perusteella taustalla voi olla monia tekijöitä. Skitsofreniaa potevat sairastuvat muuta väestöä todennäköisemmin moniin sairauksiin kuten sydäntauteihin ja hengityssairauksiin, ja he tupakoivat muuta väestöä enemmän. Sydänriskitekijät ja tupakointi altistavat dementialle. Mielenterveysongelmaiset eivät myöskään pääse tai hakeudu hoitoon yhtä hyvin kuin muut, tutkimukset osoittavat.

Lue myös:
Tutkimus: Tupakoivat suuremmassa skitsofrenian vaarassa

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Jama Psychiatry 2015;72:10951101

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.