Statiinien käyttö saattaa vähentää syöpäkuolleisuutta

Statiinien käytöllä ei kuitenkaan ole havaittu yhteyttä syövän esiintyvyyteen. Tutkijoiden mukaan statiinit saattavat rajoittaa syöpäsolujen kasvua ja leviämistä.

Statiinien käyttö saattaa pienentää riskiä kuolla syöpään. Nejm-lehdessä julkaistun tanskalaistutkimuksen mukaan statiinien käyttö ennen syöpädiagnoosia oli yhteydessä muita pienempään syöpäkuolleisuuden riskiin.

Tutkimuksen mukaan statiinilääkitystä käyttävillä oli 15 prosenttia pienempi riski kuolla syöpään verrattuna niihin, jotka eivät olleet käyttäneet kyseisiä lääkkeitä. Lääkettä käyttävillä oli myös kaiken kaikkiaan pienempi kuolleisuuden riski.

Statiinien käytöllä ei kuitenkaan ole havaittu yhteyttä syövän esiintyvyyteen. Tutkijoiden mukaan statiinit saattavat rajoittaa syöpäsolujen kasvua ja leviämistä.

Tutkimuksessa olivat mukana rekisteritietojen perusteella kaikki ne tanskalaiset, jotka olivat saaneet syövän vuosien 1995–2007 välillä. Heitä seurattiin vuoden 2009 loppuun.

Yli 40-vuotiaista syöpäpotilaista lähes 19 000 oli käyttänyt statiineja ennen diagnoosiaan, kun taas 277 200 ei ollut koskaan käyttänyt niitä.

Yli miljoonaa ihmistä koskevan seurannan aikana 162 000 ihmistä kuoli syöpään, 14 500 sydän- ja verisuonitauteihin ja 19 000 muihin syihin.

Tulosten mukaan statiineja käyttäneiden syöpäkuolleisuus oli muita pienempi (HR 0,85, 95% LV 0,82–0,87).

Tutkijat huomauttavat, että statiineja käyttävät saattoivat huolehtia muutenkin muita paremmin terveydestään, mikä saattoi vaikuttaa tuloksiin.

Tulokset voivat olla verrattavissa muihin maihin, mutta asiasta tarvitaan kliinisiä tutkimuksia statiinien käytöstä syöpäpotilailla.

Maria van der Meer
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.