Suolen bakteerit ja Parkinsonin tauti

Helsinkiläistutkimuksessa todettiin joka neljännellä Parkinsonin tautia sairastavalla ärtyvän suolen oireyhtymään sopivat oireet.

Parkinsonin tautia sairastavilla on tavallista enemmän ärtyvän paksusuolen oireilua, ja tämä saattaa liittyä suolen bakteeriflooran poikkeavaan koostumukseen. Helsinkiläistutkimuksessa todettiin joka neljännellä Parkinsonin tautia sairastavalla ärtyvän suolen oireyhtymään sopivat oireet. Verrokeista oireita oli 5 %:lla.

Suolioireisilla Parkinson-potilailla oli enemmän muitakin ei-motorisia Parkinson-oireita kuin muilla potilailla. Lisäksi tutkijat totesivat, että suoli­oireisten potilaiden ulosteessa Prevotella- ja Bacteroides-sukujen bakteerien suhteellinen osuus koko bakteeristosta oli pienempi kuin muilla potilailla.

Ummetus on tunnettu Parkinsonin taudin ei-motorinen oire, ja myös vihjeitä ärtyvän paksusuolen yhteydestä Parkinsonin tautiin on saatu. Nyt tarkasteltava tutkimus on kuitenkin ensimmäinen, jossa Parkinson-potilaiden suolioireilun todettiin liittyvän suolen bakteeriflooran muutoksiin. Tutkijat pohtivat, että Parkinson-potilaiden ruoansulatuskanavaoireilu liittyisi mikrobiomi–suoli–aivo-akselin häiriöön.

Tutkimus käsitti 74 Parkinsonin tautia sairastavaa ja 75 verrokkia. Suolioireita arvioitiin ns. Rooma III -kriteerien ­mukaan ja ei-motorisia Parkinson-oireita kahden arviointiasteikon mukaan.

Lähde:

Mertsalmi TH, Aho VTE, Pereira PAB ym. More than constipation – bowel symptoms in Parkinson’s disease and their connection to gut microbiota. Eur J Neurol 2017;24:1375–83.

Kirjoittaja:

Pertti Saloheimo

LT, lääketieteellinen päätoimittaja

Kuva: Panthermedia

Juttu on julkaistu Lääkärilehdessä 48/2017.