Suomalainen HPV-rokotetutkimus herättää kansainvälistä kiinnostusta

Tiedolle rokotteen tehosta eri syöpätyyppien ennaltaehkäisyssä on kysyntää monessa maassa. Nature-lehti kertoo suomalaistutkimuksesta erikoisnumerossaan.

Suomalaisten tekemä tutkimus HPV-infektioiden ja niiden pahanlaatuisten seurausten torjunnasta herättää kansainvälistä kiinnostusta. Nature-lehti kertoo erikoisnumerossaan tutkimuksesta, jossa on muun muassa osoitettu HPV-rokotuksen ehkäisevän paikallista syöpää.

Tulokset rokotteiden yli 93 prosentin tehosta paikallisesti rajoittuneen kohdunkaulansyövän ehkäisyssä perustuvat siihen, että HPV16- ja HPV18-rokote torjuvat odotettua laajemmin myös muiden HPV-tyyppien aiheuttamia infektioita. Tiedolle rokotteen tehosta on nyt kysyntää monessa maassa.

Välikorvantulehdusta vastaan käytettävän pneumokokkirokotteen vaikutusta uhkaa se, että väestössä vallalle pääsevät rokotteeseen kuulumattomat pneumokokkibakteerin alatyypit. Suomessa tehdyssä seurantatutkimuksessa ei neljän seurantavuoden aikana voitu havaita HPV-rokotteeseen kuulumattomien HPV-tyyppien poikkeavaa ilmaantumista 5 000 rokotetun joukossa.

Tulos voidaan lähitulevaisuudessa varmistaa yhteensä 35 000 alun perin 12–15 -vuotiasta suomalaista varhaisnuorta koskevan tutkimuksen perusteella, jonka seurantakäynneille kutsutaan vuonna 1994 syntyneitä tyttöjä.

Poikien rokotusta tutkitaan

Professori Matti Lehtinen Tampereen yliopiston terveystieteiden yksiköstä on yksi HPV-tutkimuksen johtavista tutkijoista. Hän ryhtyy kollegoineen selvittämään myös poikien rokotuksen hyötyjä.

– Voisimme muuttaa päästöstä pelkästään tyttöjen rokottamisesta, jos saamme tutkimustuloksia siitä, että on vielä parempi rokottaa sekä tyttöjä että poikia, Lehtinen kertoo Naturen artikkelissa.

– Australiassa on tänä vuonna otettu käyttöön tyttöjen ja poikien HPV-rokotusstrategia ja sitä harkitaan useissa länsimaissa, joissa HPV-rokotuskattavuus on ollut huono. Strategian paremmuuden osoittamisessa suomalaistutkimuksella on lähitulevaisuudessa niin ikään keskeinen rooli, hän sanoo.

Tampereen ja Helsingin yliopistojen sekä Väestöliiton tutkimuksiin HPV-rokotteiden tehosta osallistui Suomessa vuosina 2002–2005 yhteensä 24 000 16–19-vuotiasta naista. Tulokset ovat varmentuneet Syöpärekisterin ja rokotettujen rekisterien yhdistämisen perusteella.

Kuva: Panthermedia

Julkaistu www.laakarilehti.fi 30.8.2012

LISÄYS 31.8.2012 klo 13.35

Lääkärilehden julkaisija Suomen Lääkäriliitto on yksi uutisessa mainitun Nature-lehden liitteen sponsoreista. Nature ilmoittaa, että lehti vastaa normaaliin tapaan myös liitteensä toimituksellisesta sisällöstä, johon uutisessa viitataan.