Suomessa myydään nenäsumuterokotetta myös yksittäisinä annoksina

Fimean proviisori Satu Suvannon mukaan lääkepakkauksia jaettaessa apteekin tulee käyttää farmaseuttista ammattitaitoa ja harkintaa.

Potilaan Lääkärilehden artikkelissa kerrottiin, että nenäsumuterokotetta (Fluenz Tetra) tuodaan Suomeen vain 10 kappaleen pakkauksissa. Apteekit voivat kuitenkin myydä tuotteen yksittäispakkauksissa. Fimean proviisori Satu Suvannon mukaan lääkepakkausten jakamiseen ei sovelleta lupamenettelyitä.

– Kyseessä on aina poikkeusmenettely, joka on apteekin oman harkinnan mukainen, hän sanoo.

Suvannon mukaan lääkepakkauksia jaettaessa apteekin tulee käyttää farmaseuttista ammattitaitoa ja harkintaa. Apteekin on myös huolehdittava siitä, että lääkevalmisteen laatu ja turvallisuus eivät vaarannu lääkepakkauksen jaon aikana.

– Apteekin tulee olla tarvittaessa yhteistyössä valmisteen myyntiluvan haltijaan ja selvittää lääkepakkausten jakamisen edellytyksiä valmisteen laadun ja turvallisuuden varmistamiseksi, hän sanoo ja toteaa, että tarkastusten aikana selvitetään aina myös lääkepakkauksien jakamisen menettelytavat.

Fimea saattaa ohjeistaa apteekkeja jakamaan pakkauksia osiin vain silloin, kun muuta korvaavaa valmistetta ei ole saatavilla.

– Tässä tilanteessa ei kuitenkaan voi suoralta kädeltä toimia näin, koska muita influenssarokotteita löytyy apteekeista. Ensisijaisesti olisi myyntiluvan haltijan asia tuoda yhden kappaleen pakkaukset kauppaan, hän sanoo.

Yksittäisiä pakkauksia vuodesta 2013 asti

Esimerkiksi Yliopiston Apteekissa nenäsumuterokotetta myydään yksittäisinä annoksina. Yliopiston Apteekin johtavan proviisorin Laura Ahosen mukaan pakkaukset jaetaan osiin lääkevalmistusosastolla Helsingin Pitäjänmäessä.

– Näin on toimittu vuodesta 2013 asti, kun rokote tuli Suomen markkinoille. Jaamme rokotteita yksittäispakkauksiin, koska muuta vastaavaa nenäsumutteena lapsille annosteltavaa rokotetta ei ole saatavilla, hän sanoo.

Ahosen mukaan asiakkaat ovat juuri lokakuun loppupuolella heränneet hankkimaan influenssarokotteita. Sumutemuotoista influenssarokotetta hankitaan Yliopiston Apteekista enimmäkseen yksittäispakattuna.

Lue myös:
Nenäsumuterokote sopii 2–17-vuotiaille – apteekeissa myydään 10 kappaleen pakkauksia
Mitä talven 2015–2016 influenssakaudelta odotetaan?

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia