Suurten kaupunkien sote-kustannukset laskivat ennätysmäisesti

Kustannukset olivat korkeimmat Oulussa, alhaisimmat Espoossa ja Vantaalla.

Suurten kaupunkien terveydenhuollon kustannukset laskivat viime vuonna enemmän kuin koskaan 2000-luvulla.

Kuntaliiton vertailun mukaan suurten kaupunkien terveyden- ja vanhustenhuollon kustannukset alenivat keskimäärin 1,5 prosenttia ja keskisuurten kuntien 0,8 prosenttia. Vuotta aiemmin kustannukset nousivat kaksi prosenttia.

Arvion mukaan kustannuskehityksen taustalla ovat toiminnan tehostaminen, avohoito ja asiakasmaksujen korotukset.

Suurten kaupunkien terveydenhuolto maksoi keskimäärin 2 304 euroa vuodessa asukasta kohti. Kustannukset olivat korkeimmat Oulussa ja alhaisimmat Espoossa sekä Vantaalla.

– Kiinnostava muutos on, että Helsinki oli pitkään kustannusvertailun kärjessä muita kalliimpana, mutta viime vuosina pääkaupungin kustannukset ovat vakiintuneet lähelle suurten kaupunkien keskimääräisiä kustannuksia, erityisasiantuntija Teija Mikkola sanoo Kuntaliiton tiedotteessa.

Vuosittaiseen kustannusvertailuun osallistuvat Espoo, Helsinki, Jyväskylä, Kouvola, Kuopio, Lahti, Oulu, Pori, Tampere, Turku ja Vantaa.

Keskisuurista kunnista pienimmät sosiaali- ja terveydenhuollon kustannukset järjesti Mäntsälän ja Pornaisten sote-palvelut hoitava Mustijoen perusturva, jossa kustannukset olivat 3 021 euroa asukasta kohti. Suurimmat kustannukset olivat Saarikassa.

Miia Soininen

Kuva: Fotolia