Sydämen toiminta voi heiketä rajun dieetin alussa

Sydänpotilaan oireet saattavat vaikeutua tiukasta ruokavaliosta.

Erittäin niukkaenergiainen ruokavalio voi olla hyvin tehokas painonpudotuksessa ja vaikuttaa suotuisasti glukoosiaineenvaihduntaan ja verenpaineeseen. Sydäntautipotilaiden on kuitenkin oltava varovaisia ja neuvotella lääkärinsä kanssa, ennen kuin aloittavat rajun dieetin tai paaston.

– Erittäin niukkaenergiaisen ruokavalion aikaansaamien metabolisten muutosten odottaisi vaikuttavan suotuisasti sydämeen. Ensimmäisen viikon aikana sydämen toiminta kuitenkin huononi, ja myönteinen muutos alkoi vasta sen jälkeen, sanoo tutkija Jennifer Rayner Oxfordin yliopistosta.

Rayner kollegoineen selvitti magneettikuvauksen avulla, mitä kehossa tapahtuu rajun laihdutuskuurin aikana. 21 vapaaehtoista ylipainoista tutkittavaa noudatti erittäin niukkaenergiaista ruokavaliota (600–800 kcal/pv) kahdeksan viikon ajan. Heidät kuvattiin laihdutuskuurin alussa, viikon kuluttua ja kuurin lopussa.

Erittäin niukkaenergiainen laihdutusdieetti vähensi viikossa koko kehon ja viskeraalista rasvamäärää (6 % ja 11 %) ja erityisesti maksan rasvaa (42 %). Insuliiniherkkyys korjaantui merkitsevästi ja kokonaiskolesterolin, triglyseridien, glukoosin ja verenpaineen tasot laskivat. Samalla kuitenkin sydänlihaksen rasvakuorma kasvoi 44 % ja sydämen toiminnassa havaittiin heikkenemistä.

Sydänvaikutukset olivat tilapäisiä, sillä 8 viikon jälkeen sydämen rasvamäärä ja toiminta olivat korjautuneet paremmalle tasolle kuin ennen dieetin aloittamista. Myös kehon rasvamäärä ja veren rasva-arvot olivat edelleen pienentyneet ja glukoosiaineenvaihdunta parantunut.

– Sydänlihas suosii energianlähteenä rasvaa tai sokeria. Ruokavalion energiamäärän äkillinen raju vähentäminen saa kehon vapauttamaan varastoitunutta rasvaa, mutta sitä alkaa kertyä sydänlihakseen haitaten pumppaustoimintaa, sanoo Rayner.

– Keho kuitenkin sopeutuu ruokavalion rajuun muutokseen alkuvaiheen jälkeen ja sydämen toiminta paranee.

Terve ihminen ei Raynerin mukaan välttämättä edes huomaa alkuvaiheen sydänmuutoksia, mutta sydäntautipotilaiden oireet ja rytmihäiriöiden vaara saattavat rajun dieetin alussa lisääntyä.

Tutkimus esiteltiin sydän- ja verisuonikuvantamisen CMR 2018 -kongressissa.

Lue lisää: Juoksu vahvistaa luita

Kirjoittaja:

Marianne Jansson

toimittaja

Kuva: Fotolia

Uutinen on julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla 2.2.2018