Sydämen vajaatoiminta yleinen sairaus nuoruustyypin diabetesta sairastavilla

Tulosten perusteella sadasta nuoruustyypin diabetesta sairastavasta keskimäärin kolme sairastuu sydämen vajaatoimintaan, kun sadasta samanikäisestä terveestä sairastuu vain yksi.

Nuoruustyypin diabetesta potevat sairastuvat sydämen vajaatoimintaan huomattavasti tavallista todennäköisemmin, ruotsalaistutkimus vahvistaa. Riski on suuri etenkin potilailla, joiden diabetes on huonolla hoidolla.

Ruotsalaisten tulosten perusteella sadasta nuoruustyypin diabetesta sairastavasta keskimäärin kolme sairastuu sydämen vajaatoimintaan, kun sadasta samanikäisestä terveestä sairastuu vain yksi. Kun analyysissa huomioidaan potilaiden sukupuoli, diabeteksen kesto ja monia muita taustatekijöitä, nuoruustyypin diabetesta sairastavien sairastumisriski on lähes viisi kertaa suurempi kuin terveiden.

Riski sairastua suurenee tasaisesti mitä huonommassa tasapainossa potilaan diabetes on. Myös albuminuria eli valkuaisvirtsaisuus, joka on merkki pahemmasta diabeteksesta, liittyy sydämen vajaatoiminnan vaaraan.

Diabeteksen on tiedetty suurentavan sydämen vajaatoiminnan vaaraa tätä ennenkin. Nuoruustyypin diabetekseen liittyvät riskit ovat kuitenkin jääneet epäselviksi, koska suuri osa vajaatoimintaan sairastuvista on jo iäkkäitä.

Tutkimuksessa käytettiin 33 000 nuoruustyypin diabeetikon ja 150 000 terveen verrokin rekisteritietoja. Osallistujat olivat keskimäärin 35-vuotiaita noin kahdeksanvuotisen seurannan alkaessa. Potilaat olivat sairastaneet nuoruustyypin diabetesta keskimäärin 20 vuoden ajan.

Tulokset julkaistiin Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Lancet Diabetes & Endocrinology 2015;DOI.10.1016/S2213-8587(15)00292-2

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.