Syöpä jo sydäntauteja suurempi tappaja monessa Euroopan maassa

Karkeasti jaoteltuna sydänsairaudet ja monet muut terveysongelmat kasautuvat varsinkin Itä-Eurooppaan ja EU:n ulkopuolisiin maihin.

Sydän- ja verisuonitaudit ovat yleisin kuolinsyy ympäri maailmaa, mutta osassa Euroopan maista syöpä on nykyään niitäkin suurempi tappaja. Taustalla on sydänsairauksien vähentyminen kyseisissä maissa.

European Heart Journalin julkaisema analyysi osoittaa näin olevan kahdessatoista maassa Belgiassa, Tanskassa, Ranskassa, Italiassa, Luxemburgissa, Hollannissa, Portugalissa, Sloveniassa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa sekä Norjassa ja Israelissa. Analyysissa käytettiin WHO:n määritelmää, jossa Eurooppaan luetaan kaikkiaan 53 maata.

Tulokset kuvastavat Euroopan maiden välisiä terveyseroja. Karkeasti jaoteltuna sydänsairaudet ja monet muut terveysongelmat kasautuvat varsinkin Itä-Eurooppaan ja EU:n ulkopuolisiin maihin, mikä on havaittu tutkimuksissa tätäkin ennen. Tutkimus ei paljasta, miksi sydän- ja verisuonitaudit ovat vähentyneet niin paljon läntisessä Euroopassa, mutta ei itäisessä. Todennäköisesti selitys löytyy elämäntavoista ja mm. erilaisista juomakulttuureista.

Kaikkiaan sydän- ja verisuonitaudit aiheuttavat 45 prosenttia kaikista eurooppalaisten kuolemista. Käytännössä tämä tarkoittaa noin neljää miljoonaa kuolemaa vuosittain.

Suomessa sekä miesten että naisten sydäntautikuolleisuus on laskenut edeltävän vuosikymmenen aikana. Meillä sadastatuhannesta miehestä vuosittain noin 500 menehtyy sydänsairauksiin, ja yhtä monesta naisesta menehtyy noin 300. Syöpään kuolee sadastatuhannesta miehestä vuosittain noin 100 ja naisista noin 70.

Cardiovascular disease in Europe: epidemiological update 2016. European Heart Journal 2016;DOI:10.1093/eurheartj/ehw334.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia