Syöpäalttius voi kulkea suvussa

Syöpäsairaan potilaan lähisukulaisilla on tuoreen tutkimuksen mukaan kohonnut riski sairastua samaan syöpään mutta myös muihin syöpiin.

Syöpäsairaan potilaan lähisukulaisilla on kohonnut riski sairastua samaan syöpään mutta myös muihin syöpiin, todetaan Annals of Oncology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Sveitsissä ja Italiassa tehdyssä tutkimuksessa seurattiin yli 12 000:ta syöpäpotilasta ja 11 000:ta verrokkia vuodesta 1991 vuoteen 2009. Tutkimuskohteina oli 13 eri elinten syöpää. Tutkijat keräsivät tiedot perheiden syöpähistoriasta ja erityisesti syöpäpotilaan ensimmäisen asteen sukulaisten – vanhempien, sisarusten ja lasten – syöpään sairastuvuudesta. He selvittivät myös, minkä ikäisiä sairastuneet olivat olleet, kun syöpä oli diagnosoitu.

Tutkijaryhmä totesi, että jos yhdellä perheenjäsenellä oli syöpä, ensimmäisen asteen sukulaisilla oli kohonnut riski sairastua samaan syöpään. Tämä koski kaikkia 13:a eri elinten syöpää. Sairastumisen yhteys perheen syöpähistoriaan oli selvin tapauksissa, joissa syöpä oli todettu alle 60 vuoden iässä.

Sekä elintavat että geenit voivat vaikuttaa

Tutkijat havaitsivat, että lähisukulaisen sairastama kurkunpään syöpä kolminkertaisti suusyövän riskin. Suusyöpä puolestaan nelinkertaisti potilaan ensimmäisen asteen sukulaisten riskin sairastua ruokatorven syöpään. Naisilla lähisukulaisen sairastama rintasyöpä kaksinkertaisti munasarjasyövän riskin ja miehillä virtsarakon syöpä 3,4-kertaisti eturauhassyövän riskin.

Tutkimus myös vahvisti aiempia havaintoja, muun muassa sen, että naisilla on kohonnut rintasyöpäriski, jos perheessä on esiintynyt suolistosyöpää.

Tutkimusta johtanut Eva Negri toteaa Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan, että joissakin tapauksissa eri syöpien väliset yhteydet voivat johtua perheenjäsenille yhteisistä ympäristötekijöistä, kuten tupakoinnista ja juomatavoista. Tutkimuksessa saatiin kuitenkin näyttöä myös siitä, että perinnölliset tekijät voivat vaikuttaa syövän esiintymiseen samaan perheeseen kuuluvilla eri elimissä.

BBC:n haastattelemat syöpäjärjestöjen edustajat muistuttavat, että syöpäriskiin vaikuttavat perimän ja ympäristötekijöiden lisäksi myös elintavat ja että useimmissa tapauksissa syöpä ei ole perinnöllistä.

Sirpa Kulonen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Lisää aiheesta:
Suomalaistutkijat löysivät syövälle altistavia "kirjoitusvirheitä"